Preţul mediu fix la contractele de furnizare de energie electrică pe un an şi pe doi ani ale companiilor din Ungaria este de 250 de euro per MWh, comparativ cu actualul nivel de aproximativ 100 de euro per MWh pe bursele de energie, susţine oficialul ungar.
Nagy, arhitectul unor politici economice neconvenţionale lansate de premierul Viktor Orban, inclusiv plafonarea preţurilor la diverse bunuri, a declarat că preţurile fixe ridicate au creat „o distorsiune” în economia Ungariei.
Nagy a explicat că decizia era menită să prevină iminenta scădere a activităţii economice şi creşterea alarmantă a preţurilor în Ungaria (care are cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, de peste 20%), în timp ce economia a rămas în recesiune în primul trimestru din 2023.
În mai, rata inflaţiei în Ungaria a scăzut neaşteptat, la 21,5%, a patra lună consecutivă de încetinire.
Luna trecută, Banca Centrală a Ungariei a redus dobânda la depozitele overnight de la 18% la 17% şi a indicat că sunt posibile noi reduceri „graduale” în urma încetinirii inflaţiei, fiind prima care demarează o astfel de relaxare a politicii monetare în Europa.
Nagy a declarat joi că Guvernul Ungariei va prezenta săptămâna viitoare deciziile sale privind contractele pe termen lung.