Guvernul de la Chişinău îşi asumă politica bugetar-fiscală pe anul 2015 prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru proiectele de buget şi politica bugetar-fiscală pentru anul 2015 printr-o ordonanţă de urgenţă, relatează joi Radio Chişinău.
Economica.net - joi, 09 apr. 2015, 13:28
Guvernul de la Chişinău îşi asumă politica bugetar-fiscală pe anul 2015 prin ordonanţă de urgenţă

Premierul moldovean Chiril Gaburici a argumentat această decizie prin faptul că elaborarea respectivelor proiecte a fost tergiversată, iar republica are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii, scrie Agerpres.

‘Înţelegem că din poziţia unui guvern minoritar nu ne putem aştepta la o aprobare în regim de urgenţă în parlament. Nu avem timp, acest proces ar putea să dureze săptămâni sau chiar luni. În mod normal, aceste documente trebuiau aprobate cu mai bine de jumătate de an în urmă’, a explicat Chiril Gaburici.

Potrivit premierului, responsabilitatea pe care şi-a asumat-o miercuri executivul de la Chişinău a fost dictată şi de necesitatea de a continua negocierile cu partenerii externi. ‘Guvernul vine cu o serie de simplificări şi îmbunătăţiri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri’, a spus el.

‘ Această angajare de răspundere este o necesitate stringentă pentru ţară şi mizăm pe înţelegerea parlamentarilor’, a adăugat primul ministru moldovean.

Proiectul de buget pe 2015, aprobat de guvern săptămâna trecută cu o întârziere de jumătate de an, prevede venituri de aproximativ 30,3 miliarde de lei (moldoveneşti) şi cheltuieli de 34,3 miliarde. Deficitul de aproape 4 miliarde de lei, echivalând aproximativ 200 de milioane de euro, ar urma să fie acoperit din privatizări, precum şi din împrumuturi externe.

Politica bugetar-fiscală a executivului de la Chişinău prevede o serie de majorări de taxe şi accize la mai multe produse, inclusiv la carburanţi.

Conform legii, dacă după asumarea răspunderii de către premier în faţa parlamentului, nu va fi depusă nicio moţiune de cenzură timp de 72 de ore, documentele respective vor intra în vigoare.

Facţiunea socialiştilor (25 de mandate) a anunţat deja că va face un asemenea demers, dar pentru căderea guvernului este nevoie de 51 de voturi.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...