Guvernul de la Chişinău îşi asumă politica bugetar-fiscală pe anul 2015 prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru proiectele de buget şi politica bugetar-fiscală pentru anul 2015 printr-o ordonanţă de urgenţă, relatează joi Radio Chişinău.
Economica.net - joi, 09 apr. 2015, 13:28
Guvernul de la Chişinău îşi asumă politica bugetar-fiscală pe anul 2015 prin ordonanţă de urgenţă

Premierul moldovean Chiril Gaburici a argumentat această decizie prin faptul că elaborarea respectivelor proiecte a fost tergiversată, iar republica are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii, scrie Agerpres.

‘Înţelegem că din poziţia unui guvern minoritar nu ne putem aştepta la o aprobare în regim de urgenţă în parlament. Nu avem timp, acest proces ar putea să dureze săptămâni sau chiar luni. În mod normal, aceste documente trebuiau aprobate cu mai bine de jumătate de an în urmă’, a explicat Chiril Gaburici.

Potrivit premierului, responsabilitatea pe care şi-a asumat-o miercuri executivul de la Chişinău a fost dictată şi de necesitatea de a continua negocierile cu partenerii externi. ‘Guvernul vine cu o serie de simplificări şi îmbunătăţiri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri’, a spus el.

‘ Această angajare de răspundere este o necesitate stringentă pentru ţară şi mizăm pe înţelegerea parlamentarilor’, a adăugat primul ministru moldovean.

Proiectul de buget pe 2015, aprobat de guvern săptămâna trecută cu o întârziere de jumătate de an, prevede venituri de aproximativ 30,3 miliarde de lei (moldoveneşti) şi cheltuieli de 34,3 miliarde. Deficitul de aproape 4 miliarde de lei, echivalând aproximativ 200 de milioane de euro, ar urma să fie acoperit din privatizări, precum şi din împrumuturi externe.

Politica bugetar-fiscală a executivului de la Chişinău prevede o serie de majorări de taxe şi accize la mai multe produse, inclusiv la carburanţi.

Conform legii, dacă după asumarea răspunderii de către premier în faţa parlamentului, nu va fi depusă nicio moţiune de cenzură timp de 72 de ore, documentele respective vor intra în vigoare.

Facţiunea socialiştilor (25 de mandate) a anunţat deja că va face un asemenea demers, dar pentru căderea guvernului este nevoie de 51 de voturi.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de energie hidro a scăzut cu 4.000 GWh din cauza secetei
Producția de energie hidro a scăzut cu 4.000 GWh din cauza secetei
Producția de energie hidro a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată......
Înăsprirea mediului fiscal, cea mai proastă opțiune a Guvernului, spune Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației Patronatul Român
Înăsprirea mediului fiscal, cea mai proastă opțiune a Guvernului, spune Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației ...
Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, ...
Top 10 al companiilor care exportă cereale din România
Top 10 al companiilor care exportă cereale din România
Clasamentul celor mai mari traderi de cereale prezenți pe piața din România este dominat de companii străine – olandeze, ...
Ce semne dă începutul lui 2025 cu privire la prețul alimentelor de bază. Exceptând porcul, totul este mai scump
Ce semne dă începutul lui 2025 cu privire la prețul alimentelor de bază. Exceptând porcul, totul este mai scump
În prima săptămână a lui 2025, prețurile medii de producător au fost mai mici la carnea de porc, dar mai mari la carnea ...