Guvernul ţării cu cea mai mare populaţie din lume era în 2022 al patrulea cel mai mare emiţător de cereri de suspendare de conţinut pe Twitter, după Japonia, Rusia şi Turcia, potrivit reţelei sociale, care şterge sau blochează regulat la cererea New Delhi.
Fostul director şi cofondator al Twitter, Jack Dorsey, a anunţat luni pe YouTube că autorităţile indiene au ameninţat „să închidă Twitter în India” sau să efectueze descinderi la domiciliul angajaţilor săi dacă reţeaua nu se va conforma cererilor lor.
Ministrul indian pentru Comunicațiilor a calificat marţi aceste declaraţii drept „minciună flagrantă”.
Compania Twitter „se comporta ca şi cum legile indiene nu se aplică şi ei”, a scris ministrul într-un lung comunicat postat pe reţeaua socială. „Aveau probleme în a retrage informaţiile false de pe reţea în India”, a adăugat el.
În martie 2023, Twitter a blocat conturile mai multor jurnalişti în timpul urmăririi unui predicator separatist sikh în statul Pendjab, în nord-vestul Indiei.
În vârful pandemiei de coronavirus 2021, Guvernul indian a ordonat companiilor Twitter şi Facebook să suprime zeci de mesaje critice asupra modului în care a fost gestionată criza sanitară.
După instalarea la putere, în 2014, a guvernului naţionalist hindus al lui Modi, India a coborât 21 de locuri în clasamentul mondial asupra libertăţii presei al organizaţiei Reporteri fără Frontiere, ajungând în 2023 pe locul 161 din totalul celor 180 de poziţii din clasament.
Sursa foto: Flickr