Guvernul de la Paris a ajuns la un acord cu 75 de companii alimentare pentru reducerea prețurilor la raft. Acestea sunt amenințate cu sancțiuni dacă încalcă înțelegerea

Francezii vor plăti mai puțin pentru mâncarea începând de luna viitoare, a anunțat vineri ministrul de Finanțe Bruno Le Maire (foto), după ce a obținut un angajament din partea a 75 de companii alimentare, inclusiv Unilever, de a reduce prețurile la sute de produse.
AGERPRES - sâm, 10 iun. 2023, 16:36
Guvernul de la Paris a ajuns la un acord cu 75 de companii alimentare pentru reducerea prețurilor la raft. Acestea sunt amenințate cu sancțiuni dacă încalcă înțelegerea

Companiile care participă la acest acord și care produc împreună 80% din ceea ce mănâncă francezii s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare dacă nu respectă înțelegerea, a avertizat Le Maire, transmite Reuters.

Guvernul este furios din cauză că prețurile în supermarketuri au atins niveluri record în ultimele luni, chiar dacă costurile multor materii prime utilizate de producătorii de alimente au scăzut.

Perspectivele îmbunătățite ale recoltei au contribuit la împingerea indicelui Națiunilor Unite pentru prețurilor mondiale la alimente la un nivel minim în ultimii doi ani.

Ministrul de Finanțe a amenințat anterior că va recupera ceea ce el a descris drept profituri „necuvenite” de la companiile alimentare, cărora le va impune taxe speciale dacă nu preiau asupra lor din costuri de la consumatori, care oricum sunt afectați deja de facturile mari la energie.

„Cum va începe luna iulie, prețurile anumitor produse vor scădea”, a declarat vineri Le Maire la BFM TV, după ce s-a întâlnit cu reprezentanții industriei alimentare cu o zi mai devreme.

„Vor fi controale și vor exista sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile”.

Le Maire a spus că pastele, carnea de pasăre și uleiul vegetal se numără printre produsele la care prețurile vor fi reduse. Prețurile cărnii de vită, cărnii de porc și a laptelui nu vor fi însă afectate de această înțelegere, a mai spus el.

Deși ritmul creșterii prețurilor alimentelor a încetinit în zona euro, acesta este principalul factor care menține inflația la un nivel ridicat. Banca Centrală Europeană, despre care se așteaptă să majoreze din nou rata dobânzii de referență săptămâna viitoarea, a declarat că marjele mari de profit ale companiilor reprezintă, de asemenea, un risc de inflație.

Inflația din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta în mai, dar este încă de trei ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

Prețurile ridicate la alimente reprezintă o preocupare pentru guvernele europene, din Marea Britanie până în Italia, dar Franța a fost printre cele mai agresive în împingerea reducerilor de prețuri. În Ungaria, premierul Viktor Orban a impus reduceri obligatorii de preț la unele produse alimentare de bază.

Lanțurile de supermarketuri din Europa spun că clienții își fac algerile în funcție de prețuri și optează pentru alternative mai ieftine ale produselor vândute sub marcă proprie în defavoare produselor branduite.

Lanțul de magazine Carrefour din Franța are pe site-ul său un „buton anti-inflație” care le arată clienților alternative mai ieftine la produse, îndreptându-i adesea către produse alimentare de marcă proprie.

Potrivit unui sondaj realizat de Euromonitor, 22% dintre europeni au declarat că intenționează să-și mărească achiziția de produse cu etichetă privată în 2023, în creștere cu 5 puncte procentuale față de anul trecut.

Le Maire a spus că dacă firmele nu își respectă promisiunea de a reduce prețurile, le va face public numele.

„La un anumit număr de produse la care prețurile cu ridicata au scăzut, atunci și prețurile (cu amănuntul) vor trebui să scadă, cu 2, 3, 5, poate chiar cu 10%”, a spus el, adăugând că ar avea o listă completă de produse afectate săptămâna viitoare.

Unilever, producătorul maionezei Hellmann’s şi al supei Knorr, a declarat că este una dintre cele 75 de companii despre care guvernul a spus că ar trebui să reducă preţurile luna viitoare.

„Confirmăm participarea noastră la discuțiile în curs cu Ministerul Economiei și cu toate părțile interesate, inclusiv cu retailerii, pentru a identifica cele mai bune acțiuni care să servească puterea de cumpărare a francezilor, în acest context de inflație ridicată”, a declarat un purtător de cuvânt al Unilever pentru Reuters.

Asociația franceză a industriei supermarketurilor FCD a salutat intervenția Guvernului, dar a spus că majoritatea companiilor alimentare au refuzat până acum să renegocieze prețurile.

Lanțul de magazine Auchan a refuzat să comenteze, în timp ce Nestle (NESN.S), Danone (DANO.PA), Kraft Heinz (KHC.O) și Pepsico (PEP.O) nu au avut până acum vreun comenatriu.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând semnificativ lista oficialilor UE şi ai statelor membre care au......
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul de Externe italian şi alte obiective din Italia, printre care două aeroporturi din Milano, au fost sâmbătă ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie ...