„Vom avea probabil o creştere economică negativă în ultimul trimestru al anului. Dar va exista o redresare solidă în 2021”, a declarat oficialul francez la postul de radio Europe 1.
El a explicat că există în acest moment o mulţime de incertitudini, în special cele legate de alegerile din SUA şi de Brexit, şi a dat asigurări că va proteja în continuare companiile şi angajaţii.
Din cauza măsurilor adoptate pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei, deficitul bugetar al Franţei va urca anul acesta la 10,2% din PIB. Uniunea Europeană a suspendat în luna martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.
Institutul Naţional de Statistică (Insee) a previzionat luna aceasta că a doua economie a zonei euro va raporta o creştere zero în trimestrul patru din 2020, după ce anterior estimase un avans de 1%.
După un prim val care a provocat peste 30.000 de decese în primăvară, Franţa se confruntă în prezent cu un al doilea val epidemic. Numărul deceselor asociate noului coronavirus a depăşit între timp 34.000, iar în prezent 2.239 pacienţi sunt la reanimare sau la terapie intensivă.