Cu toate acestea, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, a spus miercuri că avut o discuţie cu proprietarul Liberty Steel, Sanjeev Gupta (foto), dar că nu a putut obţine un răspuns la întrebările Guvernului vizând planurile lui Gupta pentru un combinat siderurgic din Cehia. Magnatul trebuie să ramburseze aproximativ 400 de milioane de euro pe care alte companii ale sale din străinătate le datorează diviziei Liberty Ostrava din Cehia.
„Pot să vă spun că rezultatul întâlnirii de astăzi este o mare dezamăgire pentru mine”, a spus Jozef Sikela.
Gupta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor la finalul reuniunii care a avut loc la sediul Ministerului ceh al Finanţelor.
Oficialii cehi şi-au majorat presiunile asupra lui Gupta, după ce subsidiara sa din Cehia a obţinut o decizie a tribunalului care îi conferă protecţie faţă de creditori până în luna iunie, a oprit majoritatea operaţiunilor şi a trimis în şomaj tehnic cea mai mare parte din cei aproximativ 5.000 de angajaţi. Oţelăria are datori către zeci de furnizori şi parteneri locali, ceea ce le pune în pericol supravieţuirea.
Guvernul de la Praga este implicat în discuţii cu privire la planurile de restructurare de la Liberty Ostrava, în condiţiile în care statul este unul din creditorii oţelăriei.
Combinatul Liberty Ostrava are capacitatea de a produce anual 3,6 milioane de tone de produse siderurgice pentru industria construcţiilor şi cea a petrolului şi gazelor. Anul trecut compania a prezentat un plan de repornire a furnalelor, pe fondul revenirii pieţei siderurgice europene, însă deocamdată majoritatea facilităţilor rămân inactive.
„Am reiterat că este o nevoie urgentă să fie returnaţi banii datoraţi companiei cât mai rapid posibil. Am cerut o explicaţie cu privire la ce s-a întâmplat şi care sunt planurile pentru viitor. Nu am primit acea explicaţie”, a precizat Jozef Sikela.
Actualizare 11 aprilie
Ce spune subsidiara din România
„Întâlnirea de ieri cu miniștrii din Cehia și comentariile lor ulterioare au fost foarte dezamăgitoare. Miniștrii au demonstrat că nu înțeleg și nu doresc să aprofundeze situația care este complexă. Ne temem că șansele unui viitor dialog pozitiv sunt reduse. Este important să subliniem faptul că am respectat întotdeauna și în totalitate legile țării și că facem toate demersurile pentru a proteja compania, creditorii și angajații noștri, în pofida condițiilor de piață foarte dificile. Situația de la LIBERTY Ostrava nu are niciun impact asupra operațiunilor LIBERTY Galați, care – spre deosebire de compania din Cehia – a beneficiat de un sprijin constant din partea Guvernului României. Acest suport a permis companiei LIBERTY Galați să accelereze producția, ajungând la volume de peste 136.000 de tone de oțel și 133.000 de tone de brame produse în luna martie”, a declarat un purtător de cuvânt LIBERTY Steel Group.
Liberty Steel Group face parte din Alianţa GFG, un grup global de companii şi investiţii deţinut de Sanjeev Gupta şi familia sa. Alianţa este structurată pe trei piloni industriali – Liberty Steel Group, ALVANCE Aluminium Group şi SIMEC Energy Group – care operează independent. GFG Alliance are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări şi venituri de peste 20 miliarde de dolari.
Din Liberty Steel Group face parte şi Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel integrat din România, cu o capacitate de producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel pe an, pentru clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie regenerabilă.