Ministrul Industriei Flavio Zanonato a declarat publicaţiei Il Sole 24 Ore că se va întâlni cu Marchionne săptămâna viitoare pentru a discuta despre rolul Italiei pentru cele două companii.
Fiat Industrial intenţionează, din motive fiscale, să se înregistreze în Marea Britanie după finalizarea fuziunii cu divizia de tractoare CNH Global.
Surse au declarat săptămâna trecută că producătorul de automobile Fiat analizează transferarea sediului central de la Torino în Statele Unite, după fuziunea cu Chrysler.
Aceste transferuri au îngrijorat liderii de sindicat, care au cerut guvernului să ia măsuri pentru protejarea locurilor de muncă.
Deciziile de acest tip sunt sensibile având în vedere că şomajul din Italia se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.
Marchionne a mai spus că analizează varianta ca Fiat să folosească bursa din New York ca piaţă principală, pentru un acces mai bun la pieţele de capital.
„Fiat Industrial-CNH intenţionează să opereze astfel încât să fie tratată ca rezident în Marea Britanie, din motive fiscale. Compania rezultată în urma fuziunii urmează să îşi transfere sediul central în Olanda”, potrivit unui document depus la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).
Marea Britanie reduce treptat impozitul pe profit, care va ajunge la 20% în 2015, de la 30% în 2007.
În Italia, companiile plătesc un impozit pe profit de 31,4%.
Fiat Industrial, separată de grupul Fiat în 2011, a plătit anul trecut un impozit pe profit de 38%, respectiv de 564 de milioane de euro, potrivit raportului anual al companiei.
Marchionne analizează şi transferarea sediului central al Fiat în SUA, de la Torino, unde a fost înfiinţat în 1899, întrucât piaţa americană a devenit principala sursă de venituri şi profit a grupului auto.
În 2012, Fiat a obţinut 75% din profitul operaţional în America de Nord.