Guvernul ar putea decide chiar azi impozitarea anticipată a jucătorilor la bursă UPDATED
UPDATE 13.00
Surse: Azi doar se discută proiectul
Proiectul de modificare a Codului Fiscal este doar în primă lectură la Guvern şi nu se va aproba astăzi, au declarat, pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale. Referitor la timpul scurt în care proiectul a stat în dezbatere publică, sursele noastre au subliniat că nu este obligatoriu ca o Ordonanţă de Urgenţă să fie pusă în dezbatere publică.
Potrivit unui comunicat al Executivului, pe ordinea de zi a şedinţei de azi figurează “PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale”. Proiectul intră în dezbaterea Executivului deşi a stat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor doar două zile, fiind publicat luni.
În respectivul proiect de act normativ apare şi prevederea referitoare la schimbarea sistemului de impozitare pentru jucătorii de pe piaţa de capital. Investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă este introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie din care investitorul a avut profit.
Intermediarii vor determina şi câştigul sau pierderile înregistrate de client într-un an.
Totodată, brokerii şi administratorii de fonduri vor fi obligaţi să îşi informeze în scris clienţii cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum şi impozitul calculat şi reţinut ca plată anticipată, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a încheiat.
Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent.
O altă declaraţie este depusă pentru înregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.
Brokerii spun că noul sistem de impozitare este păgubos şi va duce chiar la prăbuşirea pieţei. “Peste 60% ar fi impozitul mediu platit pe parcursul anului de un investitor pe piata de capital daca s-ar aplica propunerea privind plata anticipata a impozitului. Procentul a rezultat din simularea facuta pentru 2105 clienti activi in 2011 ai firmei de brokeraj Tradeville” se arată într-un comunicat al casei de brokeraj Tradeville.
“Impozitul anticipat presupune ca brokerul trebuie sa retina la fiecare vanzare 16% din profitul tranzactiei. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent urias de impozitare. Din analizele facute clientii vor opta fie pentru renuntarea la tranzactii, fie sa isi deschida conturi in strainatate unde fiscul roman nu ii poate urmari si nu li se poate impune o norma aberanta” mai spun cei de la Tradeville.
Casa de brokeraj propune Bursei de Valori Bucuresti organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea unei solutii de natura sa incurajeze investitiile pe piata de capital, la care sa ia parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Asociatiei Brokerilor, Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital si ai societatilor de servicii de investitii financiare.