Impozitul pe construcții speciale, așa numita „taxă pe stâlp”, se va reduce la jumătate, de la 1% la 0,5% din valoarea netă a construcțiilor aflate în proprietate privată, potrivit unei proiect de ordonanță de urgență aflat joi pe agenda Guvernului.
Taxa pe stâlp a fost reintrodusă de la 1 ianuarie 2025, prin controversata „Ordonanță trenuleț” (OUG 156/2024) dată de guvern la finele anului trecut.
Ordonanța stipula că „impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri”.
Ministerul de Finanțe a avut termen 90 de zile pentru a veni cu normele de aplicare ale acestui impozit, din care statul estima că va obține venituri la buget în valoare de 1 miliard de lei.
Ținta este acum în pericol de a nu fi atinsă în condițiile în care cotele de impozitare de 1% și 0,5%, propuse în data de 28 martie 2025, au fost reduse acum la 0,5% și respectiv 0,25%.
Proiectul de OUG propune apoi alte schimbări legislative. Una dintre acestea vizează introducerea unei excepții pentru Ministerul Apărării (MApN) care să-i permită să poată organiza concursuri sau examene pentru ocuparea pe o perioadă determinată a unor posturi contractuale cu caracter sezonier.
Amintim că de la 1 ianuarie 2025, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice este suspendată, cu anumite excepții, potrivit OUG 156/2024 („Ordonanța trenuleț”).
MApN spune că anul trecut legislația i-a permis să facă astfel de angajări în cazuri temeinic justificate și spune că organizat examenele pentru ocuparea pe o durată determinată de 6 luni, începând cu 1 mai, în sezonul estival, a 95 de posturi de personal civil contractual sezonier.
Alte prevederi vizează rezolvarea unor limitări impuse de Guvernul Ciolacu anul trecut prin OUG 156/2024 la acordarea primelor de carieră didactică și profesională, precum și la acordarea tichetelor sociale în Educație.
Mai exact, în tot anul 2025, MIPE nu poate acorda prime de carieră didactică (1.500 de lei) și prime de carieră profesională (500 de lei) decât din fonduri externe nerambursabile și numai în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
Situația este identică la tichetele sociale pe suport electronic și pentru produsele alimentare și mese calde.
Problema este că astfel de cheltuieli nu sunt eligibile pentru decontare din fonduri nerambursabile. Drept urmare proiectul vizează introducerea unei excepții la art. XXIV-XXVI din OUG 156/2024, prin care toate aceste cheltuieli să fie suportate de la bugetul de stat.
O altă schimbare propusă de proiectul de OUG aflat joi pe agenda Guvernului este ca în anul 2025 angajații de la stat care lucrează în proiecte cu fonduri UE să poată primi majorări salariale peste nivelul lunii noiembrie 2024, în cazul în care aceste cheltuieli sunt prevăzute în bugetele proiectelor și sunt rambursate integral.
Aceasta este practic o altă excepție de la OUG 156/2024 care a impus ca în 2025 majorările salariale la stat să nu depășească nivelul lunii noiembrie 2024.
O ultimă schimbare vizează modificarea numărului maxim de secretari de stat și subsecretari de stat pentru fiecare minister.
După ce Guvernul a aprobat în data de 20 martie reducerea la maximum 56 de secretari de stat în ministere, acum propune ca acest număr să crească la maximum 57.