Cele două companii au depus o garanţie bancară de 1,2 miliarde de euro. Cel de-al treilea ofertant, traderul Glencore, nu s-a calificat În faza următoare.
„Ceea ce a făcut deosebirea dintre cele trei este în primul rând îndeplinirea condiţiilor privind scrisoarea de garanţie bancară, în sumă de 1,2 milioane de euro. În ceea ce priveşte Glencore, au existat o seamă de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garanţie bancară”, a spus ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
El a adăugat că urmează să fie începute următoarele faze ale procedurii cu cele două companii rămase şi speră ca procesul să fie finalizat la jumătatea lunii octombrie.
Grupul Trafigura, înregistrat în Olanda, se ocupă cu tranzacţionarea de petrol, metale şi resurse minerale, având afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activităţi în întreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume – a treia după cifra de afaceri – Trafigura a fost fondată în 1993 de un grup de traderi desprinşi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai târziu Glencore. Acţiunile sunt deţinute de angajaţi, iar compania este atentă ca niciun acţionar să nu poată acumula o participaţie prea mare, strategie similară altor companii mari cu profil similar.
Grupul Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activităţi în tradingul de mărfuri, minerit şi energie, construcţia de nave. Compania a fost înfiinţată în 1963 şi este controlată de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recentă achiziţie a grupului, anunţată în luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari.
Grupul Glencore Xstrata a fost format în acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casă de trading la nivel mondial, cu compania mineră Xstrata. Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale şi mărfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.
Statul vrea să vândă, prin metode combinate, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru.
Citeşte şi Statul caută un investitor care să-i dea bani fără dobândă. Pune la bătaie cuprul României
Compania desemnată câştigătoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat în documentaţia iniţială privind procedura de vânzare.
Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din ţară, vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării.
Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cuprumin, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro. Investitorii care vor să preia Cuprumin trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, o scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi trebuie să ofere cel puţin 6.900 dolari pe tona de cupru.