Guvernul estimează să tranşeze chestiunea Rompetrol în 2019. A bugetat banii din vânzarea acţiunilor la Petromidia
Bugetul Ministerului Energiei pentru acest an, care a intrat în ultima şedinţă de Guvern, de joi, conţine, la capitolul „venituri din privatizare” şi sumele pe care statul român estimează că le va primi din vânzarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine la societatea Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) către compania petrolieră de stat de stat din Kazahstan, KazMunaiGas, acţionarul majoritar al RRC.
Iată ce scrie în buget:
„Venituri totale în sumă de 861.661 mii lei, din care:
– 857.382 mii lei constituite din implementarea prevederilor strategiei de privatizare la societatea Rompetrol Rafinare S.A., precum și 47 mii lei reprezentând venituri din vânzarea caietelor de sarcini – dosare de prezentare”.
Suma este echivalentul celor 200 de milioane de dolari pe care grupul kazah i-a oferit pentru un pachet minoritar la Petromidia. Statul va trebui să organizeze o licitaţie internaţională pentru a vinde acest pachet, dar este puţin probabil ca altcineva să ofere acesastă sumă sau una mai mare.
Dacă în acest an se va finaliza tranzacţia, acesta va fi sfârşitul unui dosar care trenează din deceniul trecut
Grupul Rompetrol si Guvernul României au încheiat in februarie 2013 un memorandum de intelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare, în acţiuni în favoarea statului român, ceea ce urma să pună punct tuturor proceselor legate de datoria istorică de 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia către statul român.
Potrivit memorandumului, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26,7% din rafinăria Petromidia. Statul român deţine acum 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), iar grupul kazah 54,6%, în urma conversiei parţiale a obligaţiunilor în care a fost transformată datoria istorică.
Înţelegerea prevedea şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMG International – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimată de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmează să aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane în contul statului român. Restul, de până la un miliard de dolari, vor fi atraşi de la investitori din piaţă. Fondul a fost creat în toamna anului trecut, iar detalii puteţi citi aici: