“Institutul Național de Administrație (INA-n,.red.), denumit în continuare Institutul, se organizează ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, organ de specialitate a administrației publice centrale în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se arată în proiectul de act normativ.
Institutul este mai mult o instituţie care se va ocupa de aplicarea strategiile guvernamentale, decât o instituţie de învăţământ propriu-zisă.
“Institutul pune în aplicare direcțiile strategice ale Guvernului privind eficientizarea administrației publice prin profesionalizarea personalului din administrația publică centrală şi locală. Institutul are atribuţii în:
a) formarea profesională a personalului din administrația publică
b) perfecţionarea profesională a personalului din administrația publică
c) cercetare-inovare în domeniul administraţiei publice
d) facilitarea comunicării informaţiilor şi cunoştinţelor în domeniul administraţiei publice
e) asigurarea calităţii în domeniul formării personalului din administraţia publică”, se arată în proiectul de lege.
Puteţi vedea, ataşat, în proiectul de lege, atribuţiile INA pentru fiecare domeniu în parte.
Instituţia este condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care au rang de secretar şi subsecretar de stat, persoane care vor fi numite prin decizie a prim-ministrului.
INA va avea maximum 100 de angajaţi – funcţionari publici şi personal contractual, la care se adaugă demnitarii şi posturile aferente cabinetul preşedintelui instituţiei.