Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de „reglaje” care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF.
„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a susţinut că 90% dintre informaţiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate şi că îşi doreşte însă ca ANAF să rămână foarte puternică şi a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat.
Vineri, Ponta afirma că inspectorii Direcţiei Antifraudă trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese.
Acţiunile din ultimele săptămâni ale inspectorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, în urma cărora activitatea mai multor localuri şi magazine din Bucureşti şi din ţară a fost suspendată, s-au reflectat predominant negativ în mass media şi în online-ul românesc. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost acuzată de abuzuri (închiderea unor puncte de lucru pentru venituri nefiscalizate relativ mici, în comparaţie cu taxele pierdute de stat prin oprirea activităţii), dar şi de hărţuirea micilor comercianţi fără eforturi la fel de viguroase în combaterea marii evaziuni.
Pusă în situaţia de a răspunde la aceste acuzaţii, ANAF susţine că opinia publică a fost informată incorect cu privire la incidentele cel mai des evocate în discuţie şi se apără subliniind că acțiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundară de activitate, în timp ce linia prioritară de acțiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică, adică marea evaziune.