Guvernul francez a anunţat un plan drastic de reducere a cheltuielilor publice
Într-o declaraţie la finalul reuniunii Consiliului de Miniştri, Valls a detaliat planul de reducere a cheltuielilor cu 50 miliarde euro (circa 69 miliarde dolari) în următorii trei ani, plan destinat în primul rând finanţării aşa-numitului ‘pact de responsabilitate’ pentru reducerea substanţială a cotizaţiilor sociale pe care le plătesc companiile, pentru a îmbunătăţi competitivitatea acestora.
Prin acest ‘pact de responsabilitate’- a explicat el- se urmăreşte ‘reducerea costului muncii’ pentru ‘a da sectorului economic capacitatea de a face faţă mai bine concurenţei, să-şi dezvolte mai bine activităţile’.
Partea cea mai importantă a anunţurilor premierului socialist a fost aceea că vor fi îngheţate salariile funcţionarilor şi acelaşi lucru se va întâmpla şi cu pensiile, până în octombrie 2015, mai puţin cu cele mai mici, precum şi prestaţiile sociale, cu excepţia celor de subzistenţă.
‘Nu putem trăi peste posibilităţile noastre’, a spus Valls, care a reamintit că cheltuielile publice în Franţa reprezintă 57 % din Produsul Intern Brut (PIB) şi că datoria, care era de 50 % din PIB în 2002, a crescut la 90 % la finalul mandatului preşedintelui conservator Nicolas Sarkozy, în mai 2012, şi acum este peste acest nivel.
El a dat asigurări că Franţa îşi va respecta angajamentele de reducere a deficitului public, şi nu pentru că aşa au cerut forurile europene, ci pentru că ‘reprezintă baza credibilităţii şi încrederii’ şi, de asemenea, pentru ‘a obţine spaţiul de manevră pentru a investi’ şi a asigura viitorul ‘modelului social’ francez.
Valls a menţionat că numărul funcţionarilor va continua să scadă, mai puţin în siguranţă publică şi justiţie, că vor fi reduse cheltuielile pentru sănătate publică cu 10 miliarde euro în perioada 2015-2017 (circa 13,8 miliarde dolari).
Premierul a dat asigurări că asta nu va însemna înrăutăţirea calităţii serviciilor pentru pacienţi, ci este vorba despre măsuri privind chirurgia ambulatorie, utilizarea mai intensă a medicamentelor generice şi un control mai strict privind reţetele.
Declaraţiile lui Valls au provocat o reacţie virulentă în aripa cea mai de stânga a Partidului Socialist, unii dintre membrii acesteia avertizând că nu vor vota aceste măsuri în momentul în care vor fi supuse aprobării Adunării Naţionale, pe 30 aprilie.