Pentru a asigura respectarea intereselor franceze, statul va achiziţiona o participaţie de 20% din acţiunile Alstom de la Bouygues, care în prezent controlează 29,4% din capital, devenind cel mai mare acţionar individual la grupul industrial francez, a adăugat Montebourg.
‘Oferta celor de la Siemens-MHI a fost una serioasă, însă guvernul a luat o decizie’, a spus Montebourg. ‘Alstom merita mai degrabă o alianţă decât o preluare urmată de absorbţie’ a justificat ministrul francez al Economiei.
Potrivit termenilor unei oferte revizuite, General Electric şi Alstom vor crea trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale (50/50), în domeniile turbinelor cu aburi, energii regenerabile şi reţele electrice. În schimb, GE va obţine operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, în timp ce Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru aproximativ un miliard de euro.
Boardul Alstom urmează să se întâlnească vineri seara pentru a discuta acest acord potenţial, a precizat Arnaud Montebourg.
Alianţa dintre Alstom şi GE va da naştere unui mastodont industrial. GE este deja una dintre cele mai mari companii americane şi mondiale, cu o cifră de afaceri de 146 miliarde de dolari şi aproximativ 305.000 de angajaţi, dintre care 10.000 numai în Franţa. La rândul său, Alstom are 93.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 18.000 numai în Franţa, şi în exerciţiul 2012-2013 a realizat o cifră de afaceri de 20,3 miliarde de euro.
Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport. Compania este prezentă în România de 20 de ani, iar 1.050 angajaţi lucrează în centrele de producţie locale şi în birourile din Bucureşti. Alstom România derulează proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate în sectoarele Power, Transport şi Grid