Preşedintele Emmanuel Macron a semnalat deja o înăsprire a punctului de vedere faţă de aspectele ce ţin de taxele plătite de companii, după mai multe săptămâni de proteste violente ale ”vestelor galbene”, nemulţumite de diminuarea veniturilor gospodăriilor.
”Aşa cum a spus şi preşedintele, directorii companiilor cotate sau la care statul este acţionar trebuie în mod neapărat să fie rezidenţi fiscali francezi. Suntem pe cale să ne asigurăm de acest lucru şi suntem gata să luăm toate măsurile necesare dacă acesta nu este cazul” a spus Gerald Darmanin pentru Le Journal du Dimanche. Darmanin nu a spus dacă Guvernul francez are în vedere anumite companii dar a apreciat că ”eliminarea impozitului pe patromoniu, care era un impozit absurd, trebuie să meargă în paralel cu un anumit civism fiscal ”.
În paralel, Comisia Europeană a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, toate statele membre UE vor aplica cinci măsuri anti-abuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligaţiilor fiscale practicate de marile companii multinaţionale. Conform acestor norme, statele UE vor putea să impoziteze profiturile transferate în ţări cu un nivel redus de impozitare în care societatea nu are o activitate economica reală. De asemenea, pentru a descuraja societăţile să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o societate îl poate deduce din venitul său impozabil.