Acest plan prevede un set de acțiuni concrete pentru adaptarea teritoriului său la schimbările climatice, potrivit guvernului.
Printre cele peste 50 de măsuri din proiectul prezentat în octombrie se numără și consolidarea unui fond creat în 1995 pentru a ajuta comunitățile, întreprinderile mici și persoanele fizice să finanțeze lucrările necesare pentru reducerea vulnerabilității acestora la dezastrele naturale. Acest fond urmează să ajung la 300 de milioane de euro. Insuficient, a comentat federația asiguratorilor, France Assureurs.
Alte măsuri includ: protecție sporită pentru lucrătorii expuși valurilor de căldură, diverse studii și diagnostice pentru o mai bună adaptare a transporturilor și a operațiunilor agricole, modificări ale regulilor de renovare a locuințelor și protecția principalelor situri culturale franceze, cum ar fi Turnul Eiffel și Mont Saint-Michel.
Deși acest plan prezintă un anumit număr de bune intenții, se lovește de faptul că nu știm dacă vor fi finanțate și cum vor fi puse în aplicare, a comentat pentru AFP Nicolas Richard, vicepreședintele organizației France Nature Environnement (FNE). Planul semnalează direcția corectă, dar îi lipsesc capul și picioarele, a adăugat el.
Așteptat de la sfârșitul anului 2023, planul fusese anunțat ca una dintre axele majore ale strategiei guvernului francez de combatere a încălzirii climatice, pe lângă lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, dar a fost respins în repetate rânduri din motive politice.
O consultare publică a fost lansată în sfârșit la sfârșitul lunii octombrie, după prezentarea proiectului, care se bazează pe o traiectorie de încălzire de referință între +2,7°C până în 2050 și +4°C până în 2100 în Franța.