Guvernul german ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Guvernul federal german introduce conceptul de serviciu militar obligatoriu într-un document de strategie privind apărarea civilă, la cinci ani după ce a renunţat la acesta, relatează marţi thelocal.de.
Economica.net - mar, 23 aug. 2016, 09:49
Guvernul german ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Într-o secţiune a documentului, ‘sprijinul civil pentru armată’ este menţionat ca o opţiune într-o situaţie în care Germania ar trebui să-şi protejeze frontierele externe în cadrul unei misiuni a NATO.

Draftul confidenţial al documentului ar urma să fie adoptat miercuri de guvern şi a fost consultat de DPA, notează portalul de ştiri online.

În secţiunea privitoare la forţele armate, documentul menţionează ‘livrarea sigură şi rapidă a mesajelor de o importanţă specială pentru armata germană (de exemplu deciziile privind reintroducerea serviciului militar) va fi pusă în practică în conformitate cu prevederile legii privind securitatea telecomunicaţiilor’.

Documentul merge până la discutarea facilităţilor de cazare care vor fi necesare în cazul reintroducerii serviciului

În acest caz ‘va deveni necesar ca civilii să sprijine armata în organizarea şi îndeplinirea nevoilor de infrastructură’, ceea ce ar însemna că firmele civile vor trebui să ia parte la construirea de cazărmi.

Serviciul militar obligatoriu a fost abolit la 1 iulie 2011, la 55 de ani după ce a fost introdus, pentru că guvernul a evaluat că nu mai există o necesitate militară pentru acesta. Dar obligaţia serviciului militar este încă prevăzută în Constituţie, ceea ce înseamnă că pentru o reintroducere a acestuia este necesară doar o schimbare a legii.

Însă chiar de curând, în luna iunie, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că în ciuda creşterii tensiunilor în estul Europei şi a conflictului cu gruparea teroristă Stat Islamic ea nu crede că există motive pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Documentul de strategie privind apărarea civilă, primul adoptat de la încheierea Războiului rece, stabileşte modurile în care civilii ar putea fi obligaţi să ajute forţele armate în situaţii speciale.

În ceea ce priveşte telecomunicaţiile, documentul menţionează că, dacă la o firmă din domeniu se produce un atac cibernetic, ‘vor fi luate măsurile adecvate care ar putea înlocui comunicaţiile electronice’.

Documentul mai menţionează şi că civilii ar urma să-i ajute pe militari în sarcini ca asigurarea combustibilului, să le furnizeze autovehicule dacă au nevoie de acestea şi să se abţină de la folosirea drumurilor pe care au loc transporturi militare.

Într-o altă secţiune a documentului, autorii scriu că, dacă soldaţii nu-şi mai pot satisface nevoile de alimentaţie de pe piaţa liberă, guvernul va interveni pentru a limita accesul la alimentaţie, prin introducerea raţiilor.

Partidul de opoziţie Die Lienke a criticat deja o versiune scursă în media a documentului pe motiv că ar fi alarmist, plecând de la prevederile că civilii ar trebui încurajaţi să facă provizii de alimente pentru zece zile şi de apă pentru cinci zile.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...