Guvernul german nu dorește adoptarea unei legi prin care obiectivul cerut de NATO de alocare de cheltuieli militare să devină obligatoriu – surse DPA

18 08. 2023
Olaf Scholz

Guvernul a eliminat o prevedere ce impunea Germaniei să cheltuiască 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare dintr-un proiect de buget cu scurt timp înainte de decizia cheie a Cabinetului, potrivit acestor surse.

Mai multe alte media germane au raportat de asemenea informaţia mai înainte în această săptămână.

Rezoluţiile alianţei militare NATO cer tuturor membrilor să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deşi Germania şi mulţi alţi membri NATO din Europa de Vest nu au reuşit de mult timp să îndeplinească acest obiectiv.

În schimb, actualul Guvern de coaliţie al Germaniei s-a angajat să atingă obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare ca o medie pe cinci ani, adică ţara ar putea uneori cheltui mai mult sau mai puţin decât ţinta de 2%.

Sursele au declarat pentru DPA că ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, membru al Partidului Verzilor, a cerut modificarea.

Germania nu a atins ţinta de 2% de la reducerea cheltuielilor pentru apărare la sfârşitul Războiului Rece la începutul anilor 1990. Ţara s-a confruntat cu critici din partea altor aliaţi NATO, în special Statele Unite, asupra bugetelor sale militare mai mici.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat recent că Guvernul german ar cheltui 2% din PIB pentru apărare pe termen lung.

Scholz a spus că ţara va atinge obiectivul cheltuind în mod regulat banii bugetaţi şi printr-un fond special de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) creat pentru a moderniza armata Germaniei în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.