Proiectul prevede separarea activităţilor bancare de economisire de cele realizate de bănci în nume propriu, în cazul în care acestea din urmă, considerate riscante, depăşesc 20% din active, sau peste 100 de miliarde de euro.
„Între 10-12 bănci vor fi afectate de această lege”, a declarat ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble, într-o conferinţă de presă la Berlin.
Între băncile afectate se află Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, având în vedere mărimea diviziei de investment banking, şi în mai mică măsură Commerzbank şi banca regională LBBW, a afirmat Horst Lochel, profesor de economie la Şcoala de Finanţe din Frankfurt.
Legea va intra în vigoare în 2014, dar băncile vor avea timp până în 2015 să separe activităţile.
„Am deschis astăzi calea unui important pachet legislativ. Adresăm problemele de instabilitate a sistemului financiar şi lipsa responsabilităţii băncilor şi bancherilor”, a spus Schauble.
Cancelarul Angela Merkel a impus deja restricţii asupra retribuţiilor managerilor şi a interzis unele tranzacţii de tip short-selling.
Proiectul mai prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani sau amenzi de până la 11 milioane de euro pentru directorii de vârf care încalcă legea cu bună ştiinţă, iar băncile intră în dificultate din această cauză.
Preşedintele Federaţiei germane a băncilor private, Andreas Schmitz, a criticat cu vehemenţă proiectul de lege.
„Proiectul slăbeşte în numeroase puncte piaţa financiară germană şi modelul german al băncilor universale”, a afirmat Schmit într-un comunicat.
El a adăugat că proiectul de lege referitor la bănci a fost aprobat din cauza campaniei electorale care va avea loc în acest an, înaintea alegerilor legislative din septembrie.