Declaraţia vine în contextul în care, vineri, Banca Centrală Europeană a anunţat că nivelul depozitelor sectorului privat la băncile elene s-a diminuat cu 4,6 miliarde de euro în aprilie, ajungând la 133,6 miliarde de euro – cel mai redus nivel din octombrie 2004 – din cauza temerilor privind incapacitatea Greciei de a-şi achita datoriile şi a ieşirii acesteia din zona euro (Grexit).
Incertitudinile legate de încheierea unui nou acord cu creditorii internaţionali au afectat şi economia, vineri Oficiul elen de Statistică (ELSTAT) anunţând reintrarea ţării în recesiune, în primul trimestru din 2015, când s-a înregistrat un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni.
De asemenea, investiţiile s-au contractat cu 7,5% în primele trei luni ale anului, iar exporturile Greciei au scăzut cu 0,6%.
În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului.
În aceste zile, Atena încearcă să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obţine deblocarea unei noi tranşe de împrumut şi a evita falimentul.
Miercuri seară, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca aceasta să nu intre în faliment. Declaraţiile lui Tsipras au fost contrazise, însă, de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuţiile dintre cele două părţi.