‘Depozitele de la National Bank of Greece şi Eurobank sunt pe deplin sigure. Cele două bănci ar putea să nu obţină cota de 10% din majorarea de capital de care au nevoie de la investitori privaţi, iar legislaţia arată că nu poate fi acordată o extindere’, a afirmat oficialul elen.
Luni dimineaţă, acţiunile National Bank of Greece şi Eurobank înregistrau un declin de 30%, în timp ce indicele Athex Composite a scăzut cu 1,8%, la 808,54 puncte. Acţiunile Alpha Bank au scăzut la bursă cu 11% iar acţiunile Piraeus Bank cu 9%.
Planul National Bank of Greece (NBG) de a absorbi Eurobank Ergasias pentru a forma cel mai mare grup bancar elen va fi suspendat până când ambele instituţii vor fi recapitalizate şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) va decide dacă ele ar trebui să fuzioneze, scrie Agerpres.
Împreună, cele două bănci trebuie să-şi majoreze capitalul cu 15,6 miliarde de euro, pentru a ajunge la ratele de adecvare a capitalului stabilite de Banca Centrală a Greciei.
Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizată de HFSF, în schimbul emiterii de noi acţiuni şi a unor obligaţiuni convertibile contingente. Pentru a nu ajunge sub controlul statului, băncile trebuie să se asigure că cel puţin 10% din oferta lor de acţiuni este achiziţionată de investitori privaţi.
Noua entitate, creată în urma fuziunii NBG cu Eurobank, va fi cel mai mare grup bancar din Grecia în termeni de împrumuturi, depozite şi reţea bancară. Noua bancă va gestiona active totale de 174 de miliarde de euro, depozite în valoare de 85 de miliarde de euro şi va avea o prezenţă semnificativă în Turcia, România şi Serbia.
Reprezentanţii UE, BCE şi FMI se opun finalizării fuziunii dintre cele două bănci, argumentând că noul grup bancar va fi prea mare, ceea ce ar putea crea la un moment dat dificultăţi în a găsi un investitor privat după încheierea perioadei de control de cinci ani din partea Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei. Creditorii internaţionali ai Greciei sunt îngrijoraţi că noul grup bancar va avea active de 170 miliarde de euro, aproape cât Produsul Intern Brut al Greciei, de 190 miliarde de euro, şi va deţine 36% din totalul depozitelor din băncile elene.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).