„Am aprobat deciziile finale pentru ca ţara să poată respecta calendarul stabilit cu troica UE-BCE-FMI şi să transferăm 12.500 de funcţionari până la sfârşitul lunii septembrie”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, ministrul Reformei şi Administraţiei Publice, la sfârşitul unei reuniuni interministeriale condusă de premierul Antonis Samaras.
Grecia s-a angajat în faţa creditorilor internaţionali să transfere în total 25.000 de funcţionari pe alte posturi bugetare până la sfârşitul acestui an şi să concedieze în aceeaşi perioadă 4.000 de persoane, în vederea reducerii cheltuielilor publice.
La sfârşitul lunii iulie, guvernul a transferat 4.000 de funcţionari, care fac parte din numărul total de 12.500, cei mai mulţi în sectorul educaţiei. Măsura a provocat un val de proteste.
Sindicatul din învăţământul secundar (Olme) a avertizat că va organiza o grevă pentru a împiedica deschiderea şcolilor.
Sindicatul funcţionarilor publici Adedy urmează să decidă dacă să organizeze joi un protest.
Funcţionarii transferaţi sunt obligaţi fie să accepte noile posturi fie să intre în şomaj parţial, cu salariu redus, riscând să fie concediaţi câteva luni mai târziu.
Restructurarea sectorului public constă în unificarea unor instituţii şi spitale şi suprimări de posturi.
Vineri, mai multe sute de angajaţi din domeniul sănătăţii au manifestat la Atena, pentru a contesta transformarea a opt spitale în centre de sănătate cu atribuţii reduse.
Reducerea numărului de funcţionari publici este în întârziere şi este o problemă sensibilă având în vedere că rata şomajului a atins 27%. Măsurile reprezintă o precondiţie pentru continuarea programului de sprijin financiar din partea UE şi FMI.