Guvernul Grindeanu alocă anul acesta pentru autostrăzi de 2,5 ori mai mulţi bani decât a cheltuit Cioloş în 2016

Ministerul Transporturilor vrea să aloce anul acesta pentru dezvoltarea de autostrăzi şi centuri un buget de 4,3 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare decât execuţia pe 2016. Alocări mai mari sunt şi pentru metroul bucureştean, dar şi pentru infrastructura feroviară.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 22:03
Guvernul Grindeanu alocă anul acesta pentru autostrăzi de 2,5 ori mai mulţi bani decât a cheltuit Cioloş în 2016

Proiectul de buget pentru 2017 prevede pentru dezvoltarea de autostrăzi şi variante de ocolire cheltuieli de 4,32 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari faţă de execuţia preliminată pe 2016, de 1,74 miliarde de lei. Iniţial, fostul Executiv a alocat anul trecut pentru autostrăzi şi centuri suma de 2,58 miliarde de lei. Din cauză că nu au putut fi cheltuiţi integral, fostul premier Dacian Cioloş a tăiat la rectificările bugetare din banii pentru Transporturi.

Pentru 2018, actualul Guvern prevede cheltuieli de 2,57 miliarde de lei pentru autostrăzi şi variante de ocolire localităţi. Pentru 2019, alocările bugetare se reduc drastic, la 885 milioane de lei, iar în 2020 cresc până la 1,22 miliarde de lei.

În total, pentru perioda 2017-2020 Guvernul Grindeanu prevede cheltuieli de 9 miliarde de lei pentru autostrăzi şi centuri.

De asemenea, pentru reabilitarea şi modernizarea metroului bucureştean este prevăzut pentru 2017 un buget de 1,53 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât execuţia preliminată pe 2016, de 1,057 miliarde de lei. Nici în cazul metroului, fostul Executiv tehnocrat nu a cheltuit toată suma propusă iniţial în bugetul pe 2016, de respectiv 1,76 miliarde de lei.

În total, pentru perioada 2017-2020 sunt prevăzute cheltuieli de 8,37 miliarde de lei pentru metroul bucureştean.

Bugete mari sunt alocate şi pentru programul de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii feroviare şi a staţiilor de cale ferată. Astfel, pentru 2017 este propus un buget de 4,05 miliarde de lei, faţă de execuţia preliminată pe 2016 de 2,59 miliarde de lei. Pentru 2018, se estimează un buget de 3,89 miliarde de lei, pentru 2019 suma de 6,04 miliarde de lei iar pentru 2020 – 5,86 miliarde de lei.

În total, pentru perioada 2017-2020 se estimează un buget de 19,84 miliarde de lei pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii feroviare.

Ministerul Transporturilor are prevăzut pentru anul 2017 un buget de 13,76 miliarde de lei, în creştere cu 60,33% raportat la execuţia preliminată pe 2016, care a fost de 8,583 miliarde de lei.

Pentru proiectele cu finanţare din fonduri UE nerambursabile, aferente perioadei 2014-2020, sunt prevăzute în 2017 cheltuieli de 8,3 miliarde lei, cu 177% mai mult faţă de anul trecut.

Proiectele prioritare ale MT pentru anul 2017 și perspectiva 2018-2020 pentru infrastructura rutieră sunt: continuarea lucrărilor la autostrada Constanța — Nădlac (Coridor IV), finalizarea autostrăzii Lugoj — Deva, finalizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, autostrada Sibiu — Pitești, finalizarea autostrăzii Sebeș — Turda, realizarea coridoarelor de legătură cu autostrăzile, prin intermediul drumurilor europene și drumurilor expres, continuarea programului de construcție a variantelor de ocolire, precum Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Carei, Târgu Jiu, Caracal, Comarnic, Bușteni, Câmpina, Mihăilești, Săcuieni, reabilitarea de poduri și pasaje și modernizarea Transfăgărașanului și Transalpinei.

La capitolul infrastructură feroviară, printre proiectele prioritare se numără modernizarea/reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră — Curtici — Arad — Simeria — Coșlariu — Sighișoara, modernizarea stațiilor de cale ferată, construirea de linii noi de cale ferată și dublarea celor existente (construirea liniei noi de cale ferată Vâlcele — Râmnicu Vâlcea, electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca — Episcopia Bihor), modernizarea instalațiilor pentru creșterea siguranței circulației — implementarea
Sistemului Feroviar European de Management al Traficului (ERTMS), lucrări de reabilitare pentru poduri, podețe și tuneluri, reînnoirea și modernizarea materialului rulant, dezvoltarea transportului de tip RO-LA și a platformelor de transport intermodal.

La metrou este prevăzută finalizarea lucrărilor la tronsonul Parc Bazilescu — Lac Străulești și continuarea lucrărilor la Drumul Taberei — Universitate — Pantelimon, tronsonul 1 Mai — Aeroport Otopeni, achiziția de material rulant pentru înnoirea parcului existent și dotarea noilor magistrale de metrou cu trenuri.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...