Guvernul intră peste ANRE și limitează prin OUG creșterea tarifelor de distribuție la energie și gaze, care urmează la 1 aprilie. Proiect, document
Iată modificările din noul OUG, potrivit notei de fundamentare:
-Pe perioada aplicării schemei de sprijin instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, în zona de ofertare România, până la data de 31 martie 2025 Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să nu mai emită noi decizii de desemnare în calitate de operator desemnat al pieței de energie electrică (OPEED) pentru serviciile de tranzacționare pe Piața Pentru Ziua Următoare de energie electrică (PZU) și Piața Intra Zilnică de energie electrică (PI).
– În vederea consolidării pieței de energie și a implementării măsurilor instituite și, de asemenea, pentru crearea unor condiții de asigurare a continuității în activitate și a unui climat predictibil pentru operatorii de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, propunem ca tarifele practicate să fie modificate conform reglementărilor ANRE, luând în considerare exclusiv rata inflației la care se adaugă capitalizarea consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic. Prin această măsură se creează condiții pentru funcționarea operatorilor de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale în condiții de siguranță și securitate în alimentarea cu energie electrica și gaze naturale a clienților finali.
Totodată, având în vedere solicitările operatorilor economici producători de energie electrică exceptați de la obligația participării la mecanismul schemei de sprijin care și-au exprimat interesul și disponibilitatea de a participa la mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică desfășurat în cadrul schemei de sprijin instituită prin OUG nr. 153/2022 și ținând cont că o participare mai largă poate contribui la atingerea mai facilă a scopului schemei de sprijin, este necesară acordarea posibilității ca respectiva categorie de producători să poată participa, pe bază voluntară, la mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică.
Limitarea creșterii tarifelor de distribuție, principala prevedere
De la 1 aprilie, ar trebui ca ANRE, pe baza propriei metodologii, să aprobe creștere tarifelor de distribuție a energiei electrice și gazelor, care a fost înghețată anul trecut.
Guvernul a dat OUG în care practic dictează ANRE cum să crească aceste tarife, și nu a lăsat Autoritatea să aplice propria metodologie, probabil temându-se că, dacă ANRE ar fi crescut tarifele cu cât ar fi rezultat din calcul, prețul final la client ar fi fost (mai) mult peste nivelurile plafonate, care sunt fixate până în 2025, iar bugetul ar fi avut de suportat sume suplimentare.
Așadar, tarifele de distribuție vor crește doar cu rata inflației și cu creșterea costurilor cu consumul propriu tehnologic al rețelelor (capitalizarea de anul trecut, adică ce nu s-a recunoscud drept cost, ca să nu crească tariful), care a rămas să se acorde, eșalonat, timp de cinci ani. “Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”, scrie în OUG.
Practic, este o veste foarte proastă pentru operatprii rețelor de distribuție a gazelor și energiei electrice, care nu își vor vedea recunoscute în tarif cheltuielile cu extinderile de rețele făcute sau cu noile racordări, la care de fapt tot legea îi obligă. Pe de altă parte, din lecturarea draftului, se înțelege că rămâne bătut în cuie mecansimul prin care costurile de anul trecut cu achiziția de energie pentru CPT (aproape un milliard de lei la Electrica-DEER, de exemplu) se recuperează de distribuitori prin tarife în cinci ani, pentru că nu s-a schimbat nimic din vechea reglementare.
Vedeți draftul de OUG aici: