Contravenţiile aplicate pentru aceste infracţiuni, mult reduse comparativ cu cele introduse în 2007 prin Legea energiei electrice, sunt prevăzute în proiectul noii legi care reglementează sistemul de furnizare a electricităţii, aprobat de Guvern la sfârşitul săptămânii trecute.
Conform documentului, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate va reprezenta în continuare o infracţiune, dar pedeapsa cu închisoare va fi cuprinsă între trei luni şi doi ani, faţă de o perioadă de detenţie de şase luni-patru ani cuprinsă în vechea lege.
De asemenea, pentru executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între şase luni şi trei ani, faţă de 1-5 ani în vechea lege.
„În cazul în care infracţiunile sunt săvârşite de un salariat al unui titular de licenţă, limitele speciale se majorează cu jumătate”, se mai arată în actul normativ aprobat de Guvern. Şi această prevedere este însă mai blândă decât cea introdusă prin vechea lege şi care stabilea că, în cazul angajaţilor, limita minimă şi maximă specială a pedepsei se majorează cu câte un an.
În forma proiectului de lege lansat în dezbatere la începutul acestui an de Ministerul Economiei, pedepsele pentru aceste infracţiuni erau menţinute la nivelul celor introduse în urmă cu cinci ani,