Guvernul italian a aprobat bugetul pe 2024, care include creșteri ale cheltuielilor și reduceri fiscale de aproape 24 de miliarde de euro

16 10. 2023
Meloni,_01.23

Premierul Giorgia Meloni a declarat că bugetul este în linie cu priorităţile Executivului de la Roma. Ea l-a descris atât „serios”, cât şi „realist”, chiar dacă Italia, a treia economie a zonei euro, se va confrunta cu o aşteptată creştere de 13 miliarde de euro a plăţilor pentru achitarea datoriei publice, în contextul majorării dobânzilor.

Conform noilor tendinţe, deficitul bugetar al Italiei în 2024 va urca la 4,3% din PIB, faţă de un nivel previzionat de 3,6% din PIB, din cauza unor împrumuturi suplimentare de 15,7 miliarde de euro, menite în principal finanţării reducerilor fiscale. Încă opt miliarde de euro sunt alocaţi pentru finanţarea altor cheltuieli.

Bugetul a fost trimis spre aprobare Uniunii Europene. Ministrul italian de Finanţe, Giancarlo Giorgetti, şi-a exprimat încrederea că bugetul va fi acceptat atât de pieţe, cât şi de UE.

O reducere a impozitului pe salariu va aduce în buzunarele a 14 milioane de italieni 100 de euro pe lună, ceea ce ar urma să sporească puterea de cumpărare, în condiţiile unei inflaţii ridicate, a informat Meloni.

De asemenea, bugetul include scutiri ale impozitului pe salariu pentru femeile cu cel puţin doi copii şi garantează gratuitate la grădiniţă începând de la al doilea copil.

Sunt prevăzuţi aproximativ trei miliarde de euro pentru serviciile medicale publice, în vederea reducerii timpului de aşteptare pentru aceste servicii, în urma pandemiei.

De asemenea, bugetul prevede creşterea pensiei minime şi reducerea de la 90 de euro la 70 de euro a taxei anuale pentru gospodării pentru recepţionarea programelor postului public de televiziune RAI.

Au fost aprobate şi fondurile pentru mult disputatul pod care va lega Italia continentală de Sicilia, proiectul de suflet al ministrului Infrastructurii, Matteo Salvini.

Dificultăţile de pe pieţe ar putea continua în următoarele săptămâni, când bugetul va fi analizat de agenţiile de evaluare financiară S&P Global, DBRS, Fitch şi Moody’s.

Luni, Guvernul de la Roma a informat că va implementa anul viitor acordul internaţional convenit în 2021 de introducere a unei rate minime a impozitului pe profit de cel puţin 15% pentru multinaţionalele care au venituri anuale de peste 750 de milioane de euro. Astfel, veniturile Italiei din taxe ar putea creşte cu două-trei miliarde de euro, a declarat un oficial.

În plus, din 2024, companiile care îşi mută producţia din străinătate în Italia vor plăti doar jumătate din impozitul pe venit, timp de cinci ani, a anunţat Trezoreria Italiei.

Sursa foto: Wikipedia