Guvernul italian alocă 2,9 milioane de euro pentru sprijinirea fermelor de scoici în lupta împotriva răspândirii unei specii de crab foarte invazivă

07 08. 2023
Crabi albastri

Crabul albastru, specie originară din vestul Atlanticului, s-a împrăştiat recent în câteva lagune italiene, hrănindu-se în special cu crustacee şi cu moluşte, afectând industria scoicilor de cultură.

Experţii susţin că nu este clar de ce această specie de crabi se înmulţeşte cu atâta rapiditate.

Ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a vizitat duminică delta Râului Po din nordul Italiei, una dintre cele mai afectate zone de invazia crabilor albaştri. Ministrul a anunţat că executivul va aproba luni alocarea de fonduri pentru combaterea speciei invazive în cadrul unei şedinţe de guvern.

Conform Reuters, suma care va fi alocată este de 2,9 milioane de euro. Aceşti bani vor fi primiţi de asociaţiile de pescari şi de fermele de scoici care se confruntă cu această specie invazivă, pentru reducerea numărului acestor crabi prin pescuirea lor intensivă.

Săptămâna trecută, Emanuele Rossetti, din partea Cooperativei Pescarilor din Polesine, parte a Deltei Po, a declarat pentru Reuters că în fiecare zi sunt pescuite aproximativ 12 tone de crabi albaştri, dar fără un impact aparent asupra populaţiei de crabi.

Italia este cel mai mare producător european de scoici şi se află pe locul trei la nivel mondial, după China şi Coreea de Sud.

Sursa foto: Reuters.com