Guvernul italian trimite armata împotriva mafiei în „Triunghiul morţii”

Guvernul italian a aprobat marţi în principiu utilizarea armatei pentru a se opune mafioţilor care au îngropat în decursul anilor tone de deşeuri între Napoli şi Caserta, zonă numită de localnici 'Triunghiul morţii', potrivit AFP.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 07:07
Guvernul italian trimite armata împotriva mafiei în

Armata va putea fi utilizată în regiunea italiană Campania ‘pentru a înfrunta mai eficient fenomenul mafiilor mediului între Napoli şi Caserta’, a indicat secretarul de stat al apărării, Gioacchino Alfano.

În legătură cu un decret-lege asupra acestui dosar examinat în parlament, Alfano şi-a exprimat satisfacţia că pentru prima oară forţele politice sunt toate de acord în a oferi soluţii concrete pentru a rezolva o problemă specifică.

Secretarul de stat, care este şi responsabil pentru Campania al partidului Noul Centru-Dreapta condus de ministrul de interne Angelino Alfano (coincidenţă de nume, nicio legătură de rudenie între cei doi miniştri – n.red.), a estimat că proiectul în curs de adoptare, a fost ‘ameliorat prin participarea tuturor forţelor politice’.

Italienii numesc zona respectivă, situată la jumătatea distanţei între Napoli şi Caserta, ‘Ţara focurilor’, denumirea venindu-i de la numeroasele incendii provocate în cursul ultimelor decenii prin arderea deşeurilor, cel mai adesea toxice, îngropate ilegal sau aruncate pe câmpuri de Camorra, mafia napolitană, care a făcut din aceasta o afacere dubioasă.

Aceste deşeuri ard degajând fumuri toxice şi otrăvesc atât pământul, cât şi pânzele freatice, antrenând o rată foarte ridicată de cancere (peste 40 % la femei şi peste 47 % la bărbaţi).

Asfalt şi azbest, dar şi adezivi industriali şi solvenţi, pneuri, containere şi frigidere sunt îngropate sau aruncate pur şi simplu de-a valma încă de la sfârşitul anilor 1980, când Camorra a decis să se lanseze în ‘tratarea’ deşeurilor.

Întreprinderi adesea cu sedii în nordul şi în centrul Italiei au preferat să verse mafiei sume derizorii pentru a se debarasa de deşeurile lor decât să le treacă prin firme care respectă regulile, dar practică tarife mai ridicate pentru servicii.

Potrivit asociaţiei de protecţia mediului Legambiente, 10 milioane de tone de deşeuri industriale au fost arse sau îngropate în această zonă între 1991 şi 2013, fiind aduse de mii de camioane care soseau noaptea.

Guvernul a pus la punct un grup de acţiune pentru prevenirea incendiilor şi a lansat un vast plan de decontaminare a zonei.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Afaceri Externe al UE reuniune pe 18 noiembrie. Ucraina, Orientul Mijlociu și Cornul Africii între marile subiecte discutate
Consiliul Afaceri Externe al UE reuniune pe 18 noiembrie. Ucraina, Orientul Mijlociu și Cornul Africii între marile subiecte ...
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte pe 18 noiembrie, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Georgia,......
Rusia are în plan o nouă conductă de gaze către China
Rusia are în plan o nouă conductă de gaze către China
Rusia are în vedere încă o conductă către China, de data aceasta prin Kazahstan, capabilă să livreze până la 35 ...
Averile candidaţilor la funcţia de preşedinte – declarațiile candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 2024
Averile candidaţilor la funcţia de preşedinte – declarațiile candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 2024
Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi ...
Chinezii de la Huawei au primit primele precomenzi pentru noul model Mate 70
Chinezii de la Huawei au primit primele precomenzi pentru noul model Mate 70
Compania chineză Huawei Technologies a anunțat azi că a început să primească precomenzi pentru modelul său de smartphone ...