Guvernul Kazahstanului a căzut ca urmare a protestelor generate de creșterea prețurilor la carburanți

După ce a spus națiunii că executivul kazah nu va cădea în urma protestelor de amploare declanșate de o creștere abruptă a prețurilor la carburanți, președintele kazah Kasâm Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului după o a treia zi de proteste în țara din Asia Centrală, scrie Europa Liberă.
Ion Dobreanu - mie, 05 ian. 2022, 09:55
Guvernul Kazahstanului a căzut ca urmare a protestelor generate de creșterea prețurilor la carburanți

sursă foto: Wikimedia, user Esetok

Un decret prezidențial publicat pe 5 ianuarie arată că Toqaev a acceptat demisia guvernului „în conformitate cu articolul 70 al Republicii Kazahstan”. Acesta l-a numit pe actualul prim-viceprim-ministru, Alikhan Smailov, ca prim-ministru interimar, mai scrie Europa Liberă.

Toqaev a semnat anterior un decret de instituire a stării de urgență în regiunile Almaty, Mangystau și Zhanaozen până pe 19 ianuarie.

Într-un mesaj video adresat națiunii pe 4 ianuarie, președintele Toqaev spusese că guvernul nu va cădea și că vrea „încredere reciprocă și dialog, mai degrabă decât conflicte”.

De la ce a început totul

Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), protestele au început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice. Prețul pe litrul de GPL a crescut la 120 de tenge (28 de cenți SUA) la începutul acestui an, comparativ cu un preț de 50-60 de tenge (12-14 cenți) în 2021.

Zhanaozen a fost în trecut scena mai multor violenţe care au zguduit Kazahstanul de la independenţa sa de URSS în 1991. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

În cursul serii, de 4 ianuarie autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului la GPL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.

În încercarea de a calma demonstranții, președintele Kasâm Jomart Tokaev a anunțat că o comisie guvernamentală care include membri ai administrației sale a început să lucreze la Aktau pentru „găsirea unei soluții reciproc acceptabile la problema care a apărut în interesul stabilității în țara noastră. ”

„Oamenii legii au fost instruiți să prevină încălcările ordinii publice. Demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog”, a scris el pe Twitter.

Guvernul a spus că va „implementa un pachet de măsuri pentru a reglementa” prețurile la combustibilul lichefiat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Warburg Pincus vrea să vândă compania Modernizing Medicine
Warburg Pincus vrea să vândă compania Modernizing Medicine
Firma de capital privat Warburg Pincus cântărește opțiuni, inclusiv o vânzare, pentru Modernizing Medicine (ModMed), care ar putea evalua furnizorul de software medical la peste 5 miliarde de......
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară va fi construită de Soceram la Târgu Cărbuneşti, în județul Gorj
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară va fi construită de Soceram la Târgu Cărbuneşti, în județul Gorj
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară, construită la Târgu Cărbuneşti, va genera peste 100 de locuri de muncă ...
Încă un pas spre finalizarea hidrocentralei Răstolița, începută încă de pe vremea lui Ceaușescu: s-au aprobat exproprierile
Încă un pas spre finalizarea hidrocentralei Răstolița, începută încă de pe vremea lui Ceaușescu: s-au aprobat exproprierile
Ministerul Energiei anunță adoptarea în ședința de guvern a Hotărârii privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 900/2017, ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Cum mai arată viaductul Boița, pe care turcii de la Mapa îl construiesc pe secțiunea 2 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Cum mai arată viaductul Boița, pe care turcii de la Mapa îl construiesc pe secțiunea ...
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini noi cu viaductul Boița, mega-structura de 650 de metri pentru care ...