Frână la eoliene: Guvernul limitează capacitatea turbinelor care primesc certificate verzi în 2013

Departamentul pentru Energie vrea să limiteze la 3.315 MW capacitatea producătorilor de energie din surse regenerabile care vor primi certificate verzi în acest an, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Aceasta înseamnă că, din momentul în care această HG va intra în vigoare, niciun nou proiect de energie regenerabilă nu va mai primi certificate verzi.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 11:49
Frână la eoliene: Guvernul limitează capacitatea turbinelor care primesc certificate verzi în 2013

‘În anul 2013, începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri, acreditarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a grupurilor/centralelor electrice care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizează până la atingerea plafonului valorii totale a capacităţilor instalate în centralele electrice de producere a energiei din surse regenerabile de 3.315 MW’, se arată în textul Hotărârii propuse de Departamentul pentru Energie.

Însă, ultimele statistici publicate de Transelectrica arată că, la finele lunii septembrie 2013, primeau certificate verzi proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 3.358 de MW. Aceasta înseamnă că, din momentul în care această HG va intra în vigoare, niciun nou proiect de energie regenerabilă nu va mai primi certificate verzi.

În nota de fundamentare, autorii documentului precizează că proiectele din acest sector au avut un ritm accelerat de punere în funcţiune în ultimii trei ani.

‘Ca urmare a funcţionării schemei de sprijin, capacitatea instalată de producere a energiei electrice din surse regenerabile a crescut de la 469 MW, instalaţi la sfârşitul anului 2010, la 1.233 de MW la sfârşitul anului 2011 şi la 2.339 MW la sfârşitul anului 2012, cu un ritm de peste 190% anual. În anul 2013, se menţine ritmul accelerat de creştere al punerilor în funcţiune de astfel de centrale, în special de centrale electrice care utilizează energie eoliană şi energie solară, centrale caracterizate prin nivelul mare de risc privind volatilitatea funcţionării’, explică reprezentanţii Departamentului.

În nota explicativă se mai arată că, la jumătatea acestui an, puterea instalată în centralele care utilizează surse regenerabile ajunsese la capacitatea estimată pentru întregul an în Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER).

‘Având în vedere investiţiile în curs cu autorizaţii de înfiinţare, precum şi cererile de racordare care depăşesc 20.000 MW, se poate concluziona posibilitatea depăşirii semnificative a capacităţilor prevăzute în PNAER, cu consecinţe negative privind posibilitatea de integrare în siguranţă a energiei electrice provenită din surse regenerabile dar şi cu privire la gradul de suportabilitate de către consumatorii finali, în special de către industriile energointensive, a contribuţiei pentru energia regenerabilă inclusă în preţul energiei electrice peste limitele prevăzute atunci când a fost elaborat PNAER’, potrivit notei explicative.

De asemenea, OUG 57/2013, care a intrat în vigoare la 1 iulie şi a modificat legislaţia din acest sector, prevede că acreditarea de către ANRE a centralelor electrice care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizează până la nivelul valorilor stabilite pentru fiecare an calendaristic prin Hotărâre de Guvern.

‘Ţinta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final de energie la nivelul anului 2020 de 24% a fost realizată în anul 2010 la nivelul de 23,6%, România clasându-se pe locul 2 în rândul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a ţintei propuse. Ponderea energiilor regenerabile în consumul final de energie electrică pe primele patru luni din 2013 a fost de 39,4% faţă de ţinta asumată pentru anul 2020, de 38%, rezultă că sunt necesare măsuri pentru revenirea pe traiectoria orientativă din PNAER, respectiv limitarea acreditărilor de către ANRE la nivelul anual al capacităţilor instalate din surse regenerabile’, au adăugat iniţiatorii proiectului.

Dacă se va constata atingerea valorilor stabilite în acest proiect de HG, ANRE va sista acreditările, iar producătorii de energie vor fi înscrişi pe o listă de aşteptare şi vor primi acreditarea ‘la apariţia posibilităţilor de încadrare în nivelul valorilor anuale ale următorilor ani’.

‘Măsurile propuse au ca scop şi evitarea situaţiei în care România ar putea fi acuzată că produce discriminare între producătorii şi investitorii din sectorul energiilor regenerabile. În prezent, un număr tot mai mare de guverne introduc măsuri care limitează suportul financiar acordat pentru promovarea energiilor regenerabile, pe măsură ce aceste energii ajung la paritate cu preţul reţelelor de distribuţie. Măsurile propuse limitează efectele negative asupra competitivităţii altor operatori din sectorul energetic şi competitivităţii produselor energointensive’, au completat reprezentanţii Departamentului pentru Energie în nota de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Companiile de automobile prezente pe piața auto din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări mari în timp ce se confruntă cu cererea slabă, costurile ridicate, concurența......
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
Programul de  guvernare al noului Exevutiv Ciolacu, publicat și în Monitorul Oficial, are și o prevedere despre care ...
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea ...
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă ...