Guvernul Marii Britanii a prezentat oficial planul privind viitoarea relaţie cu UE după Brexit

Guvernul britanic a prezentat joi, în parlament, detaliile planului său în ce priveşte relaţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, ce propune în primul rând o nouă uniune vamală cu blocul Celor 27, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 12 iul. 2018, 13:50
Guvernul Marii Britanii a prezentat oficial planul privind viitoarea relaţie cu UE după Brexit

Documentul, care are 98 de pagini, indică faptul că guvernul speră că Marea Britanie va menţine relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, în martie 2019.

În nota introductivă, premierul Theresa May susţine că obţinerea unui acord cu Bruxellesul necesită ‘pragmatism şi compromisuri de fiecare parte’.

De altfel, Theresa May, aflată la summitul NATO de la Bruxelles, a dat asigurări joi că propunerile sale pentru Brexit ‘răspund votului britanicilor’, după ce, într-o conferinţă de presă susţinută puţin mai devreme, preşedintele american Donald Trump exprimase dubii că acestea corespund votului de la referendumul din 2016.

Aprobat de guvern vinerea trecută, planul a provocat demisiile a doi miniştri la începutul săptămânii şi a alimentat veleităţile de rebeliune în cadrul majorităţii conservatoare.

Noul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, instalat luni, a luat cuvântul în Camera Comunelor pentru a prezenta documentul, dar a fost întrerupt de protestele zgomotoase ale deputaţilor, care se plângeau că nu primiseră exemplare ale documentului, obligându-l astfel de preşedintele camerei să întrerupă şedinţa timp de câteva minute.

Prin această Carte Albă, Londra doreşte instituirea unei noi ‘zone de liber schimb pentru bunuri’, destinată să menţină schimburi comerciale ‘fără fricţiuni’ cu UE.

Un ‘aranjament vamal simplificat’ ar urma să ‘evite o frontieră ‘hard’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda’, o linie roşie trasată atât de Bruxelles, cât şi de Londra.

Sectorul serviciilor ar urma să facă obiectul unui nou acord, care să ofere Marii Britanii ‘libertatea de a-şi trasa propria cale în domeniile cele mai importante ale economiei sale’.

Guvernul recunoaşte însă că, pentru servicii, un astfel de acord ar implica ‘mai multe bariere’ faţă de cele existente şi va priva instituţiile financiare de ‘paşaportul european’ care le permite să opereze liber pe continent.

În ce priveşte circulaţia persoanelor, Londra vrea să dezvolte ‘un nou cadru care să respecte controalele britanice la frontiere’, permiţând în acelaşi timp cetăţenilor să se deplaseze ‘în ţările lor respective’. Deşi va pune capăt libertăţi de mişcare a persoanelor, Marea Britanie va încerca să asigure că turiştii vor putea călători liber şi va încerca să acomodeze politicile de imigraţie cu necesităţile mediului de afaceri.

Londra a însoţit acest plan cu propuneri privind un ‘parteneriat de securitate’, prin care Marea Britanie ar rămâne membră a agenţiilor Europol şi Eurojust şi ar dezvolta acorduri de ‘coordonare’ în chestiunile de politică externă şi de apărare. Desfăşurările actuale de ‘capacităţi operaţionale’ de pe cele două maluri ale Canalului Mânecii ar urma să fie de asemenea menţinute.

Prin publicarea acestui plan, Theresa May speră să accelereze negocierile cu UE în perspectiva ieşirii oficiale a Marii Britanii din blocul comunitar, în martie 2019.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a reacţionat pe Twitter la propunerile Londrei, anunţând că va începe analiza lor şi că este ‘nerăbdător să negocieze cu Regatul Unit săptămâna viitoare’.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...