Guvernul negociază cu CE neincluderea în deficitul bugetar a proiectelor finanţate prin BEI şi BERD

Economica.net
19 04. 2013
taxe_calculator_23259700_00317000

‘România se poate împrumuta masiv de pe pieţele financiare la dobânzi scăzute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii instituţionali României este foarte mare. Marea problemă este că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar de până la 3%. Singura soluţie este creşterea PIB. (…) Acum se negociază pentru toate proiectele finanţate cu BEI, BERD, BM. Vrem să vedem dacă acceptă CE să nu le introducem în deficit’, a spus Dan Şova.

Oficialul a adăugat că politica de investiţii a României vizează cheltuielile care produc profit şi respectă o rată de rentabilitate de peste 15%, scrie Agerpres.

‘Politica de promovare este următoarea: avem proiecte, sursele de finanţare sunt transparente, modalităţile de atribuire sunt transparente. Trebuie să vedem dacă puteam să permitem României cheltuieli de investiţii care produc profit. Tot ce s-a produs până acum ca investiţii din partea statului a urmat rata de rentabilitate, ce este de peste 15%, aşa cum prevede BM’, a adăugat Şova.

De asemenea, oficialul a precizat că autorităţile încearcă să nu mai ofere garanţii de stat pentru proiectele derulate în parteneriate cu investitorii străini, ci doar scrisori de confort, termeni acceptaţi de companii din Japonia sau Coreea de Sud.

‘Avem 5 milioane lei pentru garanţii de stat. Îi păstrăm pentru proiecte mari. Încercăm să nu folosim garanţii de stat pentru proiecte fie în concesiune sau parteneriat public privat. Investitorii din Japonia şi Coreea de Sud au acceptat să lucreze în project finance cu statul român doar cu scrisori de confort. Scrisoarea de confort nu asigură garanţie financiară. Au spus că îi interesează să fie proiecte asumate de stat şi considerate prioritare’, a afirmat Dan Şova.