Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, ca urmare a scăderii fluxurilor de gaze ruseşti, pe care le furnizează printr-o reţea de conducte care se întinde pe aproximativ 9.000 de km.
În scrisoarea trimisă vineri titularilor de licenţe, Ministerul Petrolului şi Energiei din Norvegia a „semnalat că statul intenţionează să facă uz de dreptul de repatriere la sfârşitul perioadei de licenţă. Statul doreşte ca părţile centrale ale sistemului norvegian de transport al gazelor naturale să fie deţinute în totalitate de stat”, a precizat ministerul, fără a oferi motive.
Deocamdată nu este clar care sunt părţile din reţeaua de gazoduct care vor deveni proprietatea statului. Ministerul Energiei nu a dorit să facă alte comentarii. Operatorul tehnic al reţelei de gazoducte este Gassco şi acest lucru nu se va schimba în noul regim, a mai transmis Ministerul Energiei.
Statul norvegian joacă un rol activ în industria sa şi este principalul acţionar la cea mai mare bancă locală, DNB, la operatorul de telecomunicaţii Telenor şi la compania petrolieră Equinor, printre altele.
Reţeaua de gazoducte din Norvegia este deţinută de Gassled, un parteneriat înfiinţat în 2003 de către companiile petroliere care la acea dată extrăgeau gaze naturale în apele teritoriale ale Norvegiei. Construcţia reţelei de gazoducte a costat câteva miliarde de dolari. De-a lungul timpului, companiile petroliere şi-au redus sau şi-au vândut în întregime participaţiile, adesea vânzând către companii de investiţii. În prezent, printre proprietarii Gassled se numără administratorul de active Partners Group, asiguratorul Allianz şi fondul de investiţii HitecVision.
Unul dintre co-proprietarii Gassled a declarat pentru Reuters că este „surprins” de acest anunţ al statului norvegian. „Politica petrolieră a Norvegiei a fost fondată pe proprietatea combinată a companiilor private şi a statului şi a funcţionat bine”, a declarat Kurt Georgsen, directorul general al Silex Gas, o firmă deţinută în totalitate de asiguratorul german Allianz. „Vom lucra cu guvernul pentru a găsi o soluţie bună pentru transferul de proprietate”, a adăugat Georgsen.
Statul norvegian deţine deja 46,7% din Gassled prin intermediul companiei de stat Petoro, în timp ce alte 5% sunt deţinute via grupul petrolier Equinor. Majoritatea concesiunilor actuale ar urma să expire în 2028 iar altele la o dată ulterioară.
Este posibil ca, în unele cazuri, Guvernul să fie nevoit să îi despăgubească pe ceilalţi acţionari, a precizat Ministerul Petrolului şi Energiei din Norvegia, fără a oferi detalii.
Gassled deţine uzinele de procesare a gazelor Kaarstoe şi Kollsnes, precum şi majoritatea conductelor care livrează gaze norvegiene către Uniunea Europeană şi Marea Britanie.