Guvernul nu a luat nicio măsură de relansare economică. Trebuie reduse TVA şi CAS – investitori

Economica.net
09 10. 2013
calcul_audit_54333579_91153500

„Nivelul TVA este invers proporţional cu eficienţa administraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează un TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toţii credem că o plătim”, a declarat Gabriel Biriş, avocat în cadrul casei de avocatură Biriş Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

El a arătat că în Bulgaria gradul de colectare este de 85%, ceea ce înseamna că din TVA de 20% bulgarii încasează efectiv 17%.

„Guvernele noastre au venit să ne spună că trebuie să plătim taxe mai mari pentru că ei sunt incompetenţi (…) Să ne oprim din cârpeli şi să facem lucrurile aşa cum trebuie”, a adăugat Biriş.

El a prezentat, de asemenea, argumentele pentru care investitorii români susţin reducerea contribuţiilor sociale şi simplificarea legislaţiei în domeniul muncii.

„Reglementarea în domeniul muncii este complicată, confuză uneori, iar contribuţiile sunt foarte mari, iar rezultatul este munca la negru, grad redus de declarare a salariilor mari, costuri administrative mari pentru angajatori şi stat. Ceea ce înseamnă că din cauza contribuţiilor sociale mari cota unică nu şi-a atins scopul de a scoate la lumină salariile mari”, a adăugat Biriş.

El spune că oamenii de afaceri români vor un sistem de contribuţii sociale echitabil, simplu şi eficient, iar soluţia ar fi simplificarea legislaţiei, implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, dar şi lărgirea bazei de impozitare.

„Beţivii cum fac? Nu merg drept, tocmai ca să fie stabil. Nu putem vorbi de stabilitate dacă nu avem o bază largă de impozitare”, a mai spus Biriş.

În ceea ce priveşte scutirea de impozit a profitului de reinvestit, dar şi scutirea de impozit pe profit pentru investiţiile noi oamenii de afaceri spun că aceste măsuri trebuie implementate urgent pentru a relansa economia.

„Nu a fost luată până acum nicio măsură de relansare economică. Guvernului îi este frică să ia măsuri de acest tip (scutiri la plata impozitului, n.r.) pentru că ar putea avea efecte perverse. Nu trebuie să le fie, doar împreună putem face un proiect de relansare economică”, a declarat Alin Burcea, preşedintele Paralela 45 şi cofondator al Forumului Investitorilor Autohtoni.

El s-a referit şi la măsuri adoptate de Guvern cu scopul de a ajuta mediul economic, dar care în realitate nu au avut acest efect.

„Programul Prima Casă, de exemplu, trebuia să se adreseze doar construcţiilor noi. Rezultatul a fost că am dat posibilitatea celor care au cumpărat o locuinţă de la ICRAL cu 6.000-7.000 de euro să o vândă cu 60.000 de euro. Avem un sentiment de stagnare, deşi România stă mai bine ca alte state la indicatorii macroeconomici”, a spus Burcea.

La rândul său, Ioan Niculae, preşedintele Forumului Investitorilor Autohtoni, a arătat că măsurile adoptate de Guvern sunt mai degrabă coercitive, şi nu stimulative pentru economie, ducând la închiderea unor ramuri întregi ale economiei şi intrarea în insolvenţă a multor companii.

„Nu vrem să judecăm pe nimeni, poate Guvernul nu a avut timp. Dorim însă să ne asculte şi pe noi din când în când. În mod stupid, cred că românii nu pot fi doar angajaţi sau consumatori”, a mai spus Niculae.