Membrii Guvernului nu pierd nicio ocazie în a ataca furnizorii de energie și gaze, in corpore, pentru că nu au acordat la timp reducerile din facturi pe care erau obligați să le dea prin legea compensării și plafonării, însă, potrivit unor surse din piață, Guvernul nu a făcut încă nicio plată către furnizorii corecți care au aplicat reducerile în facturi și au cerut, în baza aceleiași legi, banii înapoi.
Ce spune legea
Sunt două tipuri de sprijin, pentru casnici și pentru non casnici. Furnizorii casnicilor trebuie să depună la Ministerul Muncii, în data de 15 a lunii următoare celei în care au operat reducerile, cererile pentru recuperarea banilor. Statul trebuie să dea banii înapoi în 30 de zile calendaristice, direct furnizorilor. La fel, pentru non casnici sunt aceleași termene, cu mențiunea că banii se retunează de către Ministerul Muncii.
Ce s-a întâmplat
Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Pe 15 decembrie, au existat furnizori care au trimis Guvernului primele solicitări de rambursare a sumelor reduse în facturile clienților în noiembrie, care tebuiau plătite de stat furnizorilor după 30 de zile. Adică în 15 ianuarie. Termenul a trecut, dar statul nu ar fi făcut nicio plată, niciunui furnizor. Sursele noastre spun că, înre-adevăr, au fost puțini furnizori care au solicitat la 15 decembrie plata, mai ales cei cu mai puțini clienți, iar sumele nu ar fi mari, încă. Furnizorii sunt însă îngrijorați exact de acest aspect: dacă la sume mici de returnat Guvernul nu reușește să “se țină” de termenele de plată din lege, ce se va întâmpla în viitor, când solicitările de plată vor fi mult mai mari?
Iar furnizorii au anunțat în repetate rânduri că, data fiind amploarea schemei de sprijin, intră în deficit de cash-flow, care în final riscă să afecteze chiar activitatea de furnizare, dacă Guvernul nu va rambursa la timp sumele pe care furnizorii le-au redus din facturi. Pe șleau spus, rămân fără banii necesari ca să cumpere energia electrică și gazele pe care le furnizează apoi clienților.