În urmă cu câteva ore, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va aproba scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că documentul va fi prezentat public, deoarece el asigură „un nou mod de a guverna” şi nu mai doreşte ca termenii înţelegerii să fie ascunşi, ca în perioada fostelor guverne.
Marţi însă, după şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor a afirmat că scrisoarea poate fi prezentată public doar după ce este avizată în board-ul Fondului, aceasta fiind procedura aplicată şi de fostele guvernări.
„Aici este o practică de mai multă vreme, şi anume că documentele negociate sunt documente de lucru ale FMI şi CE, iar circuitul este unul specific instituţional. Ele devin publice în momentul în care au trecut prin Consiliul de Administraţie al FMI şi se postează pe site-ul Fondului, al Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale a României”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.
Board-ul FMI se va reuni abia în luna iunie pentru a aproba şi scrisoarea de intenţie cu România.
Într-o emisiune la Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat că „stăpânea mai puţin” acest domeniu, dar că a întrebat şi a înţeles că documentul poate fi prezentat public abia după acordul din board-ul FMI.
„Imediat cum există acest acord din partea board-ului, vă asigur că dăm publicităţii scrisoarea”, a spus Ponta.
Această procedură a fost însă aplicată de guvernele PDL anterioare şi criticată constant de către PSD din opoziţie, cu acuzaţii de „secretomanie” pentru nepublicarea documentului imediat după încheierea negocierilor.