Veniturile rezultate din jocurile de noroc nu vor mai fi impozitate

Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care se doreşte modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislaţia specifică acestor activităţi.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 15:43
Veniturile rezultate din jocurile de noroc nu vor mai fi impozitate

Va rezulta, astfel, un plus de 75,25 de milioane de lei la buget.

‘Nu sunt impozabile veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc tip pariuri mutuale, pariuri în cotă fixă, pariuri în contrapartidă, jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker, jocuri de tip slot-machine, videoloterie (VLT), jocuri de tip cazinou online, pariuri în cotă fixă online, pariuri mutuale online, pariuri în contrapartidă online şi bingo online’, se arată în textul ordonanţei.

Iniţiatorii actului normativ explică, în nota de fundamentare, că eliminarea din sfera impozabilă a acestor venituri este determinată de dificultăţile întâmpinate în aplicarea reglementărilor actuale referitoare la determinarea câştigului obţinut de fiecare participant persoană fizică la anumite tipuri de jocuri de noroc.

‘Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a identificat o serie de neajunsuri în aplicarea prevederilor fiscale în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat că este dificilă determinarea venitului obţinut de participant, de la acelaşi plătitor sau organizator de jocuri de noroc pentru anumite tipuri de joc: pariuri mutuale, pariuri în cotă fixă, pariuri în contrapartidă, jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker, jocuri de tip slot-machine, videoloterie (VLT), jocuri de tip cazinou online, pariuri în cotă fixă online, pariuri mutuale online, pariuri în contrapartidă online şi bingo online’, se arată în nota de fundamentare.

Propunerea privind neimpozitarea veniturilor realizate din participarea la anumite tipuri de jocuri de noroc va fi aplicabilă şi în cazul celor realizate din jocuri de noroc online, cu excepţia jocurilor de noroc de tip loto online, ce vor fi licenţiate în România în perioada următoare.

‘Precizăm că, până la acest moment, statul român nu a eliberat nici o licenţă sau autorizaţie de funcţionare pentru nici un organizator de jocuri de noroc online. Prezentăm în continuare câteva situaţii concrete în care sunt constate dificultăţi în aplicarea prevederilor fiscale, respectiv în determinarea câştigului la nivelul fiecărui participant şi implicit a impozitului aferent. Astfel, o primă situaţie întâlnită în practică se referă la jocurile de tip slot-machine. Prin natura sa, jocul de tip slot-machine presupune o activitate de scurtă durată, repetată chiar de mai multe ori pe zi, de mai multe ori concomitent la mai multe aparate, ori în mai multe locaţii, cu diverse câştiguri, astfel încât jucătorului nu i se poate determina câştigul’, spun iniţiatorii.

În ceea ce priveşte jocul de videoloterie (Video Lotery Terminal -VLT), cei de la Finanţe propun eliminarea din sfera impozabilă a câştigurilor de la acest tip de joc, deoarece menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tip slot-machine şi loteria naţională care operează jocul de videoloterie (VLT).

În ceea ce priveşte pariurile în cotă fixă, se propune eliminarea din sfera impozabilă a câştigurilor de la acest tip de joc, deoarece menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tradiţionali (land base) şi cei care vor opera pariuri în cotă fixă online.

Aceleaşi dificultăţi în determinarea câştigurilor realizate de participanţii la tipurile de jocuri menţionate anterior au fost identificate şi în cazul celor obţinute de persoanele fizice din jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, precum şi celor caracteristice cluburilor de poker.

‘Eventualele diminuări ale veniturilor bugetare rezultate din aplicarea reglementării propuse urmează a fi compensate cu încasările provenite din modificarea taxelor prevăzute de legislaţia în materie pentru desfăşurarea activităţii în domeniul jocurilor de noroc, legislaţie ce urmează a fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe. Impactul financiar asupra bugetului de stat estimat ca urmare a aplicării proiectului de ordonanţă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare este de plus 75,25 milioane de lei’, se mai arată în nota explicativă.

Acelaşi tratament va fi aplicat şi în cazul nerezidenţilor pentru veniturile obţinute în România din jocurile de noroc.
La mijlocul lunii decembrie 2013, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu declara că impozitele în domeniul jocurilor de noroc nu vor fi eliminate, dar impozitarea va fi diferită.

La rândul său, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Cristinela Odeta Nestor, a precizat că operatorii de slot-machine (păcănele) vor plăti o taxă anuală de 200 de euro pentru fiecare echipament, în plus faţă de taxa de licenţiere şi taxa de autorizare, taxa de intrare în cazinouri pentru jucători va creşte de la 20 lei la 50 lei, iar taxa de intrare în cluburile de poker va creşte de la 10 lei la 20 lei.

De asemenea, la toate jocurile online, operatorii vor plăti taxe de autorizare şi licenţiere, iar jucătorii vor plăti 0,1% pentru fiecare mână jucată.

Participanţii la jocurile de noroc, altele decât cele online, vor plăti un impozit de 2% pentru câştiguri, cu excepţia jucătorilor la loto şi bingo, care vor fi taxaţi în continuare cu 25% din suma care depăşeşte 600 de lei.

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi (Romslot) precizează, într-un comunicat, că modificările propuse de Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc, în urma consultărilor cu industria, prevăd înlocuirea impozitului pe venitul jucătorului cu alte taxe şi nu eliminarea acestuia, reprezentând, în fapt, o creştere a taxelor în domeniul jocurilor de noroc.

‘Cu toate acestea, considerăm că demersul ONJN duce la o reglementare mai bună a industriei jocurilor de noroc, ţinând cont că vorbim despre înlocuirea unor impozite care, în momentul de faţă, nu se pot colecta, nefiind posibilă evidenţierea venitului jucătorului în contabilitatea operatorilor de jocuri de noroc’, se spune în comunicat.

Potrivit Romslot, în nicio altă ţară nu există prevederi legislative asemănătoare cu cele în vigoare în acest moment în România, referitoare la impozitarea venitului jucătorilor cu 25%, tocmai din cauză că este imposibil de evidenţiat la nivel operatorului de jocuri de noroc.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...