Un alt criteriu de eligibilitate este ca investiţiile să fie inovative sau să includă o componentă ITC de minimum 20% din valoarea planului de investiţii.
“Prezenta schemǎ de ajutor de stat, spre deosebire de celelalte scheme administrate de catre Ministerul Finanţelor Publice, orientate exclusiv cǎtre finanţarea activelor corporale şi necorporale în domeniile industrial, medical, turism, are în vedere finanţarea costurilor salariale aferente personalului înalt calificat în domenii precum ITC, cercetare-dezvoltare, inovare etc.” se arată în nota de fundamentare a “hotărârii de Guvern pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea ehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă”.
Companiile care se înscriu în cerinţele de eligibilitate pentru a obţine acest ajutor de stat au la dispoziţie anul acesta şi următorul pentru a obţine acordurile de finanţare. Ajutorul de stat constă în acordarea, de la buget, a unor sume nerambursabile, în perioada 2013-2018. Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 440 de milioane de lei, adică 100 de milioane de euro. “Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 10, numărul mediu anual de întreprinderi beneficiare fiind de 5”, se arată în proiectul de act normativ.