Iată declarația ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, referitoare la acest aspect, făcută supă ședințe de Guvern de vineri.
“Avem un preinfringement cu privire la faptul că prin OUG 19/2019, care a modificat OUG 114, independența reglementatorului a fost afectată iar Parlamentul și Guvernul au intervenit și au impus o rată a rentabilității de 6,9% la companiile de distribuție de energie electrică și gaze naturale, o rată care nu poate fi impusă de Guvern și de Parlament, și trebuie calculată pe baza unor norme de către ANRE.
Am ridicat și această barieră și am redat independența reglementatorului, urmând ca în 90 de zile de la 1 ianuarie să elaboreze un nou cadru de reglementare pentru această rată a renrabilității. Aici avem de examinat, ori cu 1 martie, ori cu 1 iulie, să ridicăm această rată a rentabilității, de 6,9%”, a spus ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, pentru această perioadă de reglementare, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate prin OUG 19/2019, iar dacă și această OUG se va abroga, nivelul RRR va rămâne la 5,66%, în lipsa unei alte prevederi legale. Nu știm încă ce va reglementa ANRE în perioada de 90 de zile pe care o va avea la dispoziție, dar, în luna august, când s-a mai discutat despre acest lucru, poziția ANRE a fost că rata RRR rămâne la 5,66%.
Puteți citi mai multe aici:
Nivelul RRR a fost stabilit de Guvern prin acel OUG, și nu de ANRE, o practică neuzuală. ANRE stabilise pentru actuala perioadă de reglementare un nivel al RRR de 5,66% pentru baza de active existentă, și unul de 6,66% pentru activele noi (investiții noi în rețele) dar, când a emis OUG 19/2019, Guvernul a urcat acest nivel al RRR la 6,9%. Ulterior, ANRE l-a folosit în fundamentarea tarifelor de distribuție.
Popescu s-a exprimat în acest sens încă de când era parlamentar în opoziție.
“Prin OUG 19, ordonanta care a modificat OUG 114, Viorica Dancila a crescut rata interna a rentabilitatii pentru distribuitorii de energie si gaz natural cu 20% printr-o decizie a Guvernului, incalcand independenta decizionala a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
Prin amendamentele depuse la Legea 123 a energei electrice si gazelor naturale, senatorii PSD insista in mentinerea acestei prevederi. In felul acesta tariful de distributie platit de consumatorii casnici si industriali va creste artificial. Sunt absolut convins ca PNL, imediat dupa ce va prelua Guvernarea, va repara acest gest anti-consumatori facut de guvernul incompetent al PSDȚ, scria Popescu la începutul lui octombrie, pe facebook.
Prevederea va afecta, dacă nivelul RRR va fi scăzut de către ANRE, toți distribuitorii de energie electrică și gaze din România: Enel, Electrica, CEZ, E.On și Engie