Guvernul poate construi toate autostrăzile scoase la licitaţie anul trecut, cu o treime din bugetul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii

19 12. 2018
a12_22002800

Unul dintre scopurile declarate ale viitorului Fond de Dezvoltare şi Investiţii este finanţarea domeniului infrastructurii. Potrivit declaraţiilor oficialilor, acest fond va avea un buget de 10 miliarde de euro.

Dacă Executivul va aloca doar o treime din bugetul fondului pentru infrastructura rutieră, atunci va putea susţine toate proiectele scoase la licitaţie anul trecut de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în valoare cumulată de 14,85 miliarde de lei (3,2 miliarde euro).

Printre marile proiecte de infrastructură scoase la licitaţie anul trecut se numără Podul de la Brăila (2 miliarde de lei), Autostrada de Centura Bucureşti Sud (50 kilometri, 2,67 miliarde de lei), Autostrada Sibiu – Piteşti secţiunile 1 şi 5 (44 kilometri, 2,59 miliarde de lei), Drumul Expres Craiova – Piteşti (124 kilometri, 3,77 miliarde de lei).

Cele mai multe proiecte din ultimul val de licitaţii de la Autostrăzi urmează să beneficieze de finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare POIM 2014 – 2020, conform CNAIR.

Pe lângă proiectele de mai sus, CNAIR mai avea în plan pentru perioada de implementare POIM 2014 – 2020 lansarea la licitaţie a unor proiecte estimate la 16 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), printre care Autostrada de Centură Bucureşti Nord, Autostrada Sibiu – Piteşi secţiunile 2,3 şi 4, Autostrada Transilvania Mihăieşti – Suplacu de Barcău. 

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă care cuprinde mai multe măsuri şi care va fi adoptat până la finele anului curent.

„Această ordonanţă de urgenţă cuprinde o serie de instrumente financiare pe care propunem să le înfiinţăm şi de care s-a vorbit foarte mult şi intens în spaţiul public. Sunt instrumente care vor fi foarte utile, ceea ce înseamnă o creştere a mediului de viaţă în zonele sărace din România, în special la nivelul comunităţilor locale, pentru că de foarte mulţi ani se discută foarte mult de soluţii care să fie adoptate în această direcţie.

Primul instrument este Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, care va avea un buget de aproximativ 10 miliarde de euro. Este un mecanism care stabileşte două zone prioritare, fiecare cu un anumit tip de activităţi în fiecare din aceste două zone. Vă pot da un exemplu de ceea se poate finanţa: domeniul infrastructură, sănătate, dispensare, centre medicale, şcoli, grădiniţe, reţea de apă, canalizare, practic tot ceea ce este nevoie la nivelul comunităţii locale, iar diferenţierea între cele două zone de prioritate se face în principal pe motivul acela că în primul sector de activităţi sunt acele măsuri pentru care comunităţile locale trebuie să se conformeze faţă de obligaţiile asumate atunci când am devenit stat membru, în special în zona de apă, canal, deşeuri pentru care în cazul în care nu este conformare statul român poate să plătească anumite penalităţi de nerespectare a angajamentelor asumate la nivel european”, a precizat şeful de la Finanţe.

Citeşte aici textul integral al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.