Cabinetul de la Varşovia, care deţine 93% din acţiunile LOT, a aprobat o propunere legislativă destinată ridicării obligaţiei ca guvernul să deţină pachetul majoritar de acţiuni la compania aeriană LOT, a precizat Ministerul Trezoreriei. Modificările aduse legii trebuie însă aprobate de Parlament, unde guvernul are o majoritate stabilă, şi semnate de preşedinte.
‘Privatizarea LOT este un element al unei restructurări de amploare a companiei’, a declarat ministrul Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski. ‘Trezoreria va putea să ofere un pachet majoritar, ceea ce ne oferă oportunitatea de a atrage un investitor puternic industrial sau financiar’, a adăugat Budzanowski.
Polonia vrea ca investitorul care va prelua LOT să păstreze culorile, sediul social şi centrul de operaţiuni din Varşovia al companiei.
Aceasta nu este prima tentativă de privatizare a LOT, cea mai mare companie aeriană din Europa Centrală. În 1999 Polonia a vândut un pachet de control la LOT către Swissair, însă ulterior compania elveţiană a dat faliment ceea ce a forţat guvernul de la Varşovia să răscumpere compania. O altă tentativă de privatizare a fost anulată în 2012 când compania Turkish Airlines a renunţat la ideea de a prelua LOT deoarece legislaţia UE o împiedica să preia un pachet majoritar de acţiuni la compania poloneză.
În ultima perioadă companiile aeriene din fostele state comuniste din Europa de Est se străduiesc să rămână pe linia de plutire în condiţiile în care criza globală a datoriilor a coincis cu creşterea preţurilor la carburanţi şi cu limitarea ajutoarelor de stat. Compania ungară Malev a intrat în colaps în 2012 în timp ce AS Estonian Air, AirBaltic AS din Letonia şi Adria Airways d.d. din Slovenia au cerut sprijinul statului. Luna trecută cea mai mare companie aeriană sud-coreeană, Korean Air Lines, a făcut o ofertă de 2,64 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 44% din acţiunile companiei aeriene cehe CSA Czech Airlines.
În România, compania Aeriană TAROM îşi propune intrarea pe profit din anul 2015, când estimează un rezultat pozitiv de 92 milioane lei (cca 20,824 milioane euro la cursul zilei), precum şi reducerea cu 10% a personalului până la sfârşitul acestui an.