Acest tip de înţelegeri vor duce la scăderea rezervelor de capital pe care trebuie să le deţină băncile pentru a acoperi riscul legat de portofoliile de credite şi le va încuraja să ofere astfel de acorduri.
A trecut peste un deceniu de când mii de polonezi, atraşi de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elveţieni comparativ cu cele în zloţi, au contractat credite ipotecare în franci elveţieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulţi debitori plătesc rate mult mai mari decât se aşteptau din cauza creşterii valorii francului elveţian.
Deşi creditele ipotecare în franci elveţieni au generat probleme şi în alte ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a făcut cei mai mici paşi în a răspunde la plângerile debitorilor.
Mulţi polonezi au dat băncile în judecată din cauza clauzelor abuzive, ceea ce creează un risc major pentru creditori.
„Datorită eficienţei soluţionării extrajudiciare a litigiilor, este justificată crearea de stimulente de către autorităţile de reglementare pentru acest tip de proces pentru a acoperi o gamă largă de credite ipotecare în valută. Cea mai extinsă implicare posibilă a băncilor în oferirea înţelegerilor clienţilor lor este importantă pentru stabilitatea financiară”, a informat Ministerul de Finanţe, care a propus amendamentul.
Amendamentul propune reducerea ponderii riscului la împrumuturile în valută de la 150% la 75% sau 100%, în funcţie de nivelul rezervelor de capital implicate în înţelegere.