Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de şist – Wall Street Journal

Guvernul polonez intenţionează să accelereze explorarea resurselor de gaze de şist pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, în pofida deciziei mai multor companii americane, inclusiv Exxon Mobil, de a se retrage, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 10:25
Guvernul polonez vrea să accelereze explorarea resurselor de gaze de şist - Wall Street Journal

Polonia este una dintre cele mai promiţătoare locaţii din UE în ceea ce priveşte potenţialul resurselor de gaze de şist, însă cele câteva puţuri de explorare săpate până în prezent au produs rezultate neconvingătoare.

Procedeul de extracţie a gazelor de şist este unul controversat, care presupune injectarea de chimicale la presiune ridicată pentru fractuarea formaţiunilor de rocă de şist. Experţii de mediu susţin că procesul industrial poate polua apele subterane şi atmosfera.

Franţa a interzis exploatarea prin fracturare hidraulică, iar Germania pare decisă să îngheţe planurile de exploatare a gazelor de şist după finalizarea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare, notează WSJ.

Guvernul polonez a semnalat însă, prin numirea lui Maciej Grabowski la ministerul Mediului, că protecţia mediului nu este o prioritate. În declaraţii anterioare, Grabowski a minimalizat eventualele probleme de mediu care ar putea fi generate de exploatarea şisturilor.

„Este nevoie de pregătirea unei noi legislaţii în domeniul gazelor de şist în acest an. Protecţia mediului este o chestiune deja reglementată, în mare măsură”, a declarat pentru WSJ noul ministru al Mediului, învestit miercuri.

Companiile interesate de gaze de şist în Polonia sunt nemulţumite de întârzierea adoptării unui cadru de reglementare pentru sector, care să permită evaluarea viabilităţii economice a exploatărilor.

Gigantul american Exxon Mobil a anunţat anul trecut că se retrage din Polonia, renunţând la explorarea de gaze de şist în această ţară. Exemplul grupului american a fost urmat şi de companii mai mici, respectiv Talisman Energy şi Marathon Oil.

Totuşi, unele companii au rămas, printre care Chevron şi San Leon Energy, care au anunţat că rezultatele iniţiale obţinute la puţurile de epxlorare sunt încurajatoare. Guvernul polonez a cerut companiilor energetice de stat, inclusiv PGNiG, să continue explorările.

Principalul risc pentru ambiţiile Poloniei în domeniul gazelor de şist ar fi o interdicţie la nivelul UE a procesului industrial de exploatare prin facturare hidraulică. PGNiG participă intens la acţiuni de lobby împotriva acestei perspective.

Companiile prezente în Polonia speră că noul ministru al mediului va urgenta pregătirea noilor reglementări şi va ţine cont de sugestiile industriei legate de reducerea birocraţiei, deduceri fiscale şi înlesnirea accesului la date geologice.

„Comunitatea de afaceri din zona gazelor de şist se aşteaptă ca ministerul să înţeleagă că este nevoie de soluţii diferite faţă de pieţele dezvoltate, precum Norvegia sau Olanda, cărora le-a urmat până acum exemplul. Ţări de frotieră, precum Polonia, au nevoie de reglementări diferite”, a declarat Marci Lewenstein, director în cadrul PGNiG, citat de WSJ.

Cea mai mare parte din necesarul de energie al Poloniei este asigurat de cărbune, iar guvernul vrea să utilizeze rezervele de gaze de şist atât pentru a reduce dependenţa faţă de importurile de gaze din Rusia, cât şi pentru a scădea emisiile poluante şi a contribui la atingerea ţintelor de mediu ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Compania aeriană a anunțat că mută zborurile de pe trei din rute din România pe aeroportul din Băneasa. În vară, compania a mai operat temporar zboruri către Spania de pe aeroportul Aurel......
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie – analiză XTB
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie ...
Creşterea majoră a preţurilor la cacao în prima jumătate a acestui an a stârnit temeri că ciocolata va deveni un bun ...
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura ...
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...