Măsurile îndreptate împotriva investitorilor care au cumpărat în trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic lăsându-le în paragină sunt incluse în programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016.
La capitolul privind măsurile fiscale pentru „stimularea” turimului românesc, documentul prevede creşterea de 10 ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor.
Această a doua variantă luată în calcul de Guvern, respectiv de recuperare de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi abandonate, a fost evocată de mai multe ori de către fostul ministru al Turismului Elena Udrea, susţinută inclusiv ca un reproş la adresa politicii de privatizare derulate de Guvernul condus de Adrian Năstase în 2001-2004.
Ultima declaraţie pe această temă a fost susţinută de Udrea în Parlament, în calitate de deputat, în luna septembrie, când a cerut continuarea investiţiilor iniţiate de PDL în infrastructura din Delta Dunării şi arăta că Guvernul Ponta trebuie să recupereze mai multe hoteluri privatizate „pe nimic” de Guvernul Năstase „către Sorin Ovidiu Vântu şi fraţii Micula”.
Cererea făcea parte dintr-o declaraţie politică a Elenei Udrea, susţinută „imediat după ce liderii USL s-au reunit în Deltă pentru a-şi împărţi colegiile parlamentare”.
„Eu cred că, în Deltă, trebuie recuperate mai multe hoteluri şi unităţi de cazare care au fost privatizate pe nimic în timpul guvernării Năstase către Sorin Ovidiu Vântu şi fraţii Micula. Complexul Turistic Roşu sau Hotelul Delta din Sulina sunt doar două exemple concludente în acest sens. În timpul mandatului meu, s-a analizat intens care sunt posibilităţile exproprierii acestora şi întoarcerii lor în circuitul turistic. Este un lucru care ar trebui să fie continuat şi de noul Guvern, putând fi dovada unei schimbări de optică faţă de turism şi, în cele din urmă, chiar faţă de avutul naţional”, a spus Udrea la acel moment.
Declaraţia politică a fost susţinută după ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anunţat că vrea să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra din judeţul Vâlcea, structuri abandonate aflate în administrarea sindicatelor, în condiţiile în care infrastructura de cazare din zonă nu a atras nicio investiţie de zeci de an. Aceasta avertiza că proprietarii de hoteluri din staţiuni balneare care le-au cumpărat „pe nimic” şi le ţin în paragină riscă amenzi sau chiar să rămână fără unităţi, în baza Legii exproprierii.
În mai 2010, Udrea a anunţat de altfel că firma Hercules, controlată de omul de afaceri Iosif Armaş şi care administrează majoritatea hotelurilor din staţiunea Herculane, se află în executare silită, iar hotelurile urmează să fie repuse de către stat în circuitul turistic prin scoaterea la licitaţie.