‘Nu văd cum (acest acord) ar putea fi considerat o umilinţă. Acest acord permite Greciei să primească alte 86 de miliarde de euro în cadrul unui al treilea program de asistenţă financiară, ceea ce este mai mult decât a primit Portugalia în cadrul singurului său program (78 de miliarde de euro)’, a subliniat la Bruxelles premierul Pedro Passos Coelho, la finalul unor negocieri purtate de liderii zonei euro care au durat circa 17 ore.
Potrivit declaraţiilor lui Coelho, citate de presa portugheză, şeful executivului conservator a apreciat că, de când a recurs la asistenţă externă, Atena a primit deja până acum ‘sub formă de finanţări şi ştergeri de datorii’ peste 400 de miliarde de euro, adică de 2,5 ori valoarea PIB-ul său. ‘Este ţara care a primit cei mai mulţi bani’, a insistat Passos Coelho.
Criticat în propria ţară de către partidele de opoziţie, de stânga, pentru că a insistat să nu se facă excepţii în cazul Greciei, premierul portughez a negat aceste acuzaţii şi a asigurat că guvernul său a avut ‘întotdeauna o atitudine foarte constructivă’ pe parcursul negocierilor.
Passos Coelho a calificat drept ‘echilibrat’ acordul de luni cu Grecia după negocieri maraton în care a ajuns ‘să se ia în calcul posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro dacă nu se ajungea’ la un consens. ‘Nu era posibil ca Grecia să rămână în zona euro, pentru că nu dispunea de condiţiile financiare pentru a face acest lucru’, a insistat Passos Coelho.