‘Am propus în şedinţa de Guvern de astăzi dezvoltarea unui ‘cluster’ naţional balneo-turistic verde. Acesta se va face: un proiect care va dura trei ani. Iniţial vom lansa un proiect pilot: o staţiune balneară revigorată, fie Băile Herculane, fie Borsec. În termen de trei luni, să începem acest proiect’, a declarat, miercuri, vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, la finalul şedinţei de Guvern.
El a mai precizat că pe 19 decembrie, într-o şedinţă informală, premierul Dacian Cioloş a cerut realizarea unui grup de lucru interministerial (din care să facă parte Ministerul Economiei, cel al Agriculturii, cel al Fondurilor Europene şi cel al Culturii, precum şi Agenţia Naţională de Turism), care să identifice blocajele existente, dar şi posibile soluţii pentru relansarea turismului balnear din România, scrie Agerpres.
Grupul de lucru interministerial a prezentat în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri o notă în acest sens, arătând că principalele probleme din domeniu sunt: lipsa investiţiilor în staţiunile balneare, inexistenţa unei strategii integrate pentru dezvoltarea acestui sector, lipsa resursei umane calificate specifice, imposibilitatea decontării serviciilor medicale de tratament din domeniul balnear către turiştii străini, infrastructura precară, dar şi lipsa unei promovări adecvate pe pieţele externe.
Costin Borc a adăugat că se doreşte crearea, în următoarele două luni, a unei organizaţii de management al destinaţiei, utilizând contextul oferit de directiva europeană privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere.
‘Una dintre problemele cu care ne confruntăm este că pacienţii străini nu beneficiau de rambursarea, în ţările lor, a cheltuielilor balneare din România’, a explicat vicepremierul.
Costin Borc a mai spus că se vor lua măsuri pentru stimularea proprietarilor în vederea modernizării capacităţilor de cazare şi a centrelor de tratament.
‘Câteva puncte aici: completarea criteriilor de accesarea a POR 2015-2020 prin includerea destinaţiilor balneare; analizarea posibilităţii cedării unei cote de 50% din taxa minieră şi din taxele de concesiune, care sunt astăzi plătite ANRM, să fie plătite către autorităţile locale, cu condiţia investirii acestei sume în modernizarea infrastructurii balneare; acordarea unor facilităţi proprietarilor de clădiri, monumente istorice (…) din aceste staţiuni pentru a investi în restaurarea, întreţinerea şi refuncţionalizarea acestora’, a mai declarat Borc.
El a vorbit, de asemenea, despre dezvoltarea unui program de formare a resursei umane implicate în activităţile balneare: medici, asistente medicale, specialişti în fizioterapie şi balneoterapie. Acesta a atras atenţia însă şi asupra importanţei personalului calificat din turism.