Guvernul reglementează prin ordonanţă de urgenţă medicina de război motivând urgenţa prin contextul geostrategic actual

Guvernul reglementează domeniului asistenţei medicale operaţionale (de război) printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă şi motivează urgenţa adoptării proiectului prin lipsa reglementărilor în domeniu care "creează o vulnerabilitate majoră pentru suficiența sprijinului medical pe timpul acțiunilor militare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO în contextul geostrategic actual, (...) în scopul garantării siguranței personale a unor categorii de persoane afectate de acțiunile militare pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război", reiese din proiectul de act normativ consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 21 feb. 2024, 15:20
Guvernul reglementează prin ordonanţă de urgenţă medicina de război motivând urgenţa prin contextul geostrategic actual

Proiectul de OUG care modifică Legea Sănătăţii defineşte domeniul asistenţei medicale operaţionale (de război).

Asistenţa medicală operaţională cuprinde serviciile de protecţie medicală a forţei armate, de serviciile de evaluare, tratament și evacuare medicală, de asistență medicală de hemotransfuziologie furnizate de personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar din Ministerul Apărării, în scopul protejării și salvării vieții personalului militar și civil propriu, a forțelor participante din cadrul țărilor partenere, care participă, pe teritoriul național și în afara acestuia, la acțiuni militare pe timpul executării misiunilor, acțiunilor militare și exercițiilor naționale/multinaționale pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Personalul auxiliar sanitar militar este format din cadre militare active, soldați și gradați profesioniști fără drept de liberă practică medicală, instruit și certificat cu competențe specifice în domeniul medicinei operaționale să aplice manevre de prim ajutor, de nursing, administrare de medicamente pe timpul misiunilor și acțiunilor militare la care participă forțele armate și să aplice procedurile privind manipularea răniților pe timpul evacuării rapide în condițiile mediului operațional.
Din categoria personalului auxiliar sanitar militar fac parte sanitarul fără drept de liberă practică medicală, militarul salvator și conducătorul mijlocului tactic de evacuare medicală.

Personalul auxiliar sanitar militar nu răspunde penal sau civil pentru acțiunile de prim ajutor și de evacuare medicală îndeplinite cu bună credință, în baza cerințelor misiunii, exclusiv pe timpul misiunilor specifice Ministerului Apărării, cu respectarea limitelor competențelor dobândite în cadrul sistemului medical operațional, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.

Pentru dobândirea competențelor specifice medicinei operaționale, personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar urmează programe de formare profesională în instituțiile de învățământ şi în centrele de formare specializate aflate în structura Ministerului Apărării şi/sau în alte centre de formare autorizate şi acreditate aflate în structura instituțiilor publice naționale și internaționale, cu recunoașterea națională a competențelor dobândite numai după susținerea examenului de echivalare a acestora.

Asistenţa medicală operaţională e structurată pe trei niveluri:

  • tactic, caracterizat prin triaj, măsuri de prim ajutor și evacuare. La acest nivel se aplică în special proceduri de salvare a vieții în câmpul tactic, proceduri de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, pregătirea rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală propriu-zisă;
  • operativ, caracterizat prin consolidarea măsurilor de control al traumei, de continuare a procedurilor chirurgicale sau medicale, de intervenție în focar epidemiologic și evacuare medicală.
  • strategic, caracterizat prin servicii de asistență medicală complexe și complete furnizate prin formațiuni medicale de tratament fixe care vizeazpă toate specialitățile medicale și chirurgicale până la recuperare, prin laboratoare biologice de importanță strategică și prin mijloace de evacuare medicală strategică.

Reglementarea medicinei operative „răspunde situației actuale, determinată de multitudinea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național, cu implicarea unui număr mare de militari, atât români, cât și din alte țări NATO. În vederea gestionării situațiilor de boală și de accidente cu victime multiple cauzate în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, se impune ca prin ordin al conducătorilor ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să se poată aloca paturi în unitățile sanitare subordonate destinate în acest scop, pe o perioadă limitată și în funcție de amploarea acțiunilor militare„, explică guvernul în nota de fundamentare consultată de Economica.net.

Toate serviciile de asistență medicală operațională, furnizate prin formațiunile medicale de tratament și de evacuare medicală, sunt finanțate din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...