Guvernul renunţă la taxa pe autostradă
‘Nu avem motive să punem o taxă pe nişte autostrăzi pe care le facem din bani europeni, cu o contribuţie mică de la bugetul de stat. Chiar nu avem motive. Motive am putea avea eventual la Autostrada Bechtel, dar nici acolo nu o să aplicăm, pentru că ar fi o discriminare ca pe porţiunea de autostradă făcută pe bani europeni să nu punem taxă, iar pe această porţiune să punem taxă’, a afirmat ministrul Ovidiu Silaghi.
În altă ordine de idei, oficialul a subliniat că nu există niciun interes pentru a fi oprită vreo lucrare. ‘Nu intenţionăm să oprim nicio lucrare. Vrem să ne ţinem de contracte, vrem să fim parteneri loiali cu companiile care lucrează în toată ţara, dar avem pretenţia să-şi respecte şi ele termenii de execuţie şi termenii de dare în folosinţă. (…) Dorim să continuăm ce este început pentru că vine vara şi este front de lucru asigurat pentru toate lucrările’, a spus ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.
‘Culoarul paneuropean nici nu ne gândim să-l întrerupem în vreun fel, pentru că şi asemenea zvonuri am auzit, că vom întrerupe sau vom modifica. Tot ce a fost negociat cu Comisia este extrem de greu de modificat sau aproape imposibil. Ar însemna să ne oprim, să mai avem încă vreo şase luni de negocieri cu Comisia Europeană. Nu avem acest interes, avem interesul să mărim gradul de absorbţie, prin urmare să continuăm lucrările’, a afirmat ministrul Ovidiu Silaghi.
Demnitarul a mai spus că autostrada Bucureşti-Ploieşti are termen de finalizare data de 30 iunie. În ceea ce priveşte autostrada Ploieşti-Braşov, ministrul a declarat că ‘acolo e o poveste mai lungă’. ‘Nu avem încă finanţare, încercăm un parteneriat public-privat’, a menţionat acesta.
În septembrie 2011, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu, şi în România se va plăti taxă pe autostradă, chiar dacă nu a specificat şi când se va întâmpla asta. ”În toate ţările se plăteşte taxa de autostradă pentru mentenanţă, pentru întreţinerea ei, la fel se va plăti şi în România când vor fi finalizate autostrăzile” a spus ministrul. Totuşi, tot atunci, Guvernul Boc aproba un memorandum semnat de Boagiu în care se stipula că viitorul concesionar al centurii de sud a Bucureştiului va primi, la pachet, şi operarea şi întreţinerea autostrăzilor Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa, ceea ce arăta intenţia Guvernului de a taxa traficul pe cele două autostrăzi.