Guvernul renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduce plata anuală pe câştig

Guvernul a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tranzacţii în câştig, criticată de jucătorii din piaţa de capital, şi a decis ca impozitarea profitului să fie efectuată anual, ordonanţă de urgenţă care modifică în acest sens Codul Fiscal fiind aprobată în şedinţa de miercuri a Cabinetului.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 11:53
Guvernul renunţă la impozitul pe tranzacţie şi introduce plata anuală pe câştig

Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent.

Iniţial, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică un proiect care stabilea că societăţile de brokeraj trebuie să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemulţumirea brokerilor şi investitorilor din piaţa de capital. Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie, şi au propus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

Atât vechiul proiect, cât şi noua propunere elimină obligativitatea plăţilor trimestriale în ceea ce priveşte impozitul pe profit.

Ulterior, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire, Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

Conform actului normativ, fiecare intermediar va calcula câştigul/pierderea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câştigurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile privind rezultatul tranzacţiilor efectuate în cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent. O altă declaraţie este depusă pentru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

Brokerii contactaţi de MEDIAFAX au afirmat că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit îi va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie. Ei recomandau revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.

Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori să fie mai activi la tranzacţionare.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...